L'AREB pretén decidir l'adjudicació de Vall Banc abans de final de mes

Comentaris

L\'AREB pretén decidir l\'adjudicació de Vall Banc abans de final de mes
L\'AREB pretén decidir l\'adjudicació de Vall Banc abans de final de mes

L’Agència estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) preveu poder tenir decidit l’adjudicatari de Vall Banc abans no s’acabi aquest mes. Aquest és el termini inicialment fixat una vegada aquest dijous ha finalitzat el calendari marcat després de diversos ajornaments per presentar ofertes i se n’haurien posat sobre la taula de l’AREB diverses. N’hi podria haver fins i tot quatre de les vuit candidatures que estaven dins el procés. Les diverses fonts consultades, però, no han volgut concretar la xifra ni els noms ni tampoc si hi ha algunes fórmules de cooperació entre algunes d’elles.

Tot el dia ha estat de molt moviment a la seu central de Banca Privada d’Andorra (BPA), on hi ha hagut un tràfec intens d’assessors legals probablement dels possibles ofertants, que acabaven de concretar serrells o dubtes amb responsables de l’AREB. Algunes fonts han assegurat que hi havia juristes de l’Estat espanyol coneguts en processos similars. Entre els possibles ofertants, diverses fonts han assegurat que finalment hi haurien pogut concórrer Crèdit Andorrà -que ja fa alguns mesos va refer els pressupostos per al 2016 contemplant un increment de dipòsits gestionats- i MoraBanc.

De fet, els màxims responsables executius de les entitats bancàries andorranes han mantingut diferents reunions les darreres setmanes directament amb el Govern. Segurament una qüestió central en les trobades tenia a veure amb el deute públic. Però la qüestió de Vall Banc i el ‘cas BPA’ és evident que no ha passat per alt. Les fonts consultades han assegurat que sense anar més lluny, dimecres a mitja tarda representants bancaris haurien tornat a acudir a l’edifici administratiu. En aquesta trobada, almenys inicialment, probablement no hi hauria acudit cap membre de BancSabadell, l’entitat que més distant ha seguit el procés seguida d’Andbank.

D’entre les altres candidatures, les fonts consultades donaven per fet que com a mínim fins a darrera hora hauran estat avaluant presentar una oferta els dos fons americans que ja havien transcendit fins ara. Apollo Global Managment i JC Flowers. Molt probablement, com a mínim un dels dos tenia tota la voluntat d’anar fins al final del procés. En aquest sentit, diverses fonts han indicat que qui més opcions tindria en aquest sentit seria Apollo. La firma que té el seu quarter general a Nova York ja va adquirir el 2014 Evo Banco, una entitat creada per Nova Caixa Galicia el 2012. I qui va estar lligat a l’entitat gallega? Fernando Vázquez de Lapuerta, avui administrador nomenat per l’AREB i membre d’aquest organisme.

El calendari de l’adjudicació tampoc no seria casual si s’acaba concretant que el procés s’enllesteix a finals de mes. El cap de Govern, Toni Martí, té la voluntat d’acudir al Consell General, en el debat d’orientació política, amb la solució al ‘cas BPA’ ja decidida. El debat finalment se celebrarà el 4 i el 5 de maig. I pels volts d’aquelles dates o s’hauria d’haver fet l’adjudicació de Vall Banc o s’estaria a punt de fer-la o, fins i tot, Martí podria anunciar la decisió. Ni que fos de manera encoberta per mantenir la suposada independència de l’AREB. 

I les fonts consultades han assegurat que a Martí no li convenia retardar el debat fins a les dates que hauria estat més habituals perquè un cop hi hagi feta l’adjudicació, per molta discreció i secretisme que es vulgui dur fins llavors, després no hi haurà més remei que veure’n les conseqüències. I serà amb posterioritat al debat d’orientació, i ja havent passat el ‘tràngol’ de l’arc parlamentari, quan es començaran a evidenciar les eventuals quitances que hi pugui haver en els dipòsits i els possibles acomiadaments laborals. Són aquests dos els aspectes que ara mateix més preocupen. Clients i treballadors estan seguint el procés amb lupa per l’impacte que pugui tenir.

També els compradors hipotètics haurien analitzat el procés amb lupa -no està clar encara si la ‘llei BPA’ o ‘llei de l’AREB’ permet vendre el 100% del banc o si s’optarà per alguna fórmula més complexa tipus fusió- per, sobretot, garantir que cap acció judicial, ja sigui dels accionistes majoritaris de BPA o ja sigui dels dipositants no els afecti i que, en tot cas, siguin les autoritats administratives andorranes les que s’hagin de fer càrrec d’eventuals responsabilitats econòmiques o similars.

Comentaris

Trending