L'AREB confirma la licitud de tots els comptes del Grup Cierco i els traspassa de BPA a Vall Banc

Comentaris

L\'AREB confirma la licitud de tots els comptes del Grup Cierco i els traspassa de BPA a Vall Banc
L\'AREB confirma la licitud de tots els comptes del Grup Cierco i els traspassa de BPA a Vall Banc
  • Durant més de dos anys s'han sol·licitat de documents, milers de detalls, per poder comprovar el que sempre havia defensat el conglomerat empresarial: no hi havia res anòmal
  • L'entitat bancària en vies de resolució ha comunicat ja als seus antic accionistes que tots els dipòsits han estat migrats cap al banc gestionat per JC Flowers
  • El nou traspàs aprovat el 26 de juny, publicitat una setmana després i que ara es va comunicant personalment, tècnicament es pot dur a terme fins el dia 28

Banca Privada d’Andorra (BPA) ha comunicat al Grup Cierco que tots els comptes de totes les societats del conglomerat empresarial així com els comptes personals dels integrants de la família propietària del grup han estat traspassats a Vall Banc després que l’Agència estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) ha conclòs que no hi ha cap anomalia ni en els comptes, ni en els seus titulars, ni en l’origen dels diners dipositats.

Aquest traspàs forma part de la darrera de les migracions acordades per l’AREB. L’acord es va fer el 26 de juny passat i es va fer pública, de forma genèrica, a través del Butlletí Oficial del Principat (BOPA) de dimecres passat. En aquest darrer procés de transferència s’hi han vist beneficiats 84 clients que, en conjunt, representen 352 comptes i uns 35 milions d’euros de volum dinerari. La immensa majoria dels ara migrats ja estaven pràcticament en disposició de fer-ho en l’anterior onada de traspassos, però l’AREB no va tenir temps d’acabar de comprovar alguns detalls.

Aquest dilluns, tant BPA com Vall Banc ha començat a comunicar les novetats. L’entitat en vies de resolució contacta amb els seus clients tant si han estat declarats traspassables com si no. En canvi, la nova entitat tutelada pel fons voltor americà JC Flowers només es posa en contacta amb aquelles persones, físiques o jurídiques, que esdevenen nous dipositants. Des del punt de vista tècnic, la migració, segons la resolució de l’AREB, es pot fer fins al 28 de juliol.

Totes les societats i comptes lligats al Grup Cierco han estat sumits en una exhaustiva anàlisi. Durant mesos i mesos, els gestors de BPA, els auditors de PricewaterhouseCoopers i responsables de l’AREB han demanat centenars de documents i milers de detalls als executius i advocats del Grup Cierco en relació als comptes, als seus titulars, a moltes de les operacions realitzades… S’han sol·licitat per duplicat i triplicat documents demanats molts mesos abans… i al final, com la resta de clients d’aquests 84 que han estat traspassats en haver-se declarat aptes, de manera que se'ls aixeca la sospita d'estar relacionats amb els casos de blanqueig de capitals pels quals, suposadament, el banc va ser intervingut. D'aquesta manera, se'ls desbloquegen els comptes immobilitzats des del 2015.

A la resolució consten detalladament explicats els antecedents amb l'històric des que BPA va ser intervinguda, el 10 de març del 2015, acció motivada per la nota del FinCEN dels Estats Units, fins arribar al procés de venda de Vall Banc a la firma nord-americana JC Flowers. A partir d'aquí, parla dels traspassos d'actius i passius de l'entitat, el primer dels quals (el principal i en el qual es van transferir el 92% dels clients) va tenir lloc l'abril de l'any passat, el segon a l'octubre (llavors van passar 600 comptes per un valor econòmic proper als 80 milions) i el tercer el 12 de desembre. Al tercer traspàs es van transmetre el 0,4% dels clients i l'1,9% del saldo respecte a la situació inicial de BPA, i el 6% del saldo i el 6,2% dels clients respecte a mateix moment del traspàs. Al quart, van ser un total de 300 clients els afectats, 480 comptes i el valor de 100 milions d'euros.

Comentaris

Trending