L’advocat mexicà investigat per la Batllia que es va pegar un tret al cap era resident passiu

Pedro Salinas estava bloquejat a BPA mentre que l’AREB havia traspassat a Vall Banc el polític que havia ‘contaminat’ el compte del prestigiós lletrat amb despatx a Mèxic DF

-
-
L’advocat mexicà que el passat 8 de març es va disparar un tret al cap en no poder superar el daltabaix reputacional i legal que li estava causant el fet d’haver quedat atrapat a Banca Privada d’Andorra (BPA) degut a les decisions de l’Agència estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) i al fet que el setembre, arran d’una informació apareguda a ‘El País’, la Batllia li obrís unes diligències per blanqueig, era resident passiu al Principat. I seguia bloquejat a BPA malgrat que el PEP (persona políticament exposada) que el va contaminar sí que havia traspassat a Vall Banc.

Pedro Raymundo Salinas era un prestigiós lletrat mexicà de 55 anys amb un reconegut despatx a Mèxic DF. Havia obert un compte a BPA com tantes altres persones a finals de la dècada passada. Quan esclata la crisi bancària, l’advocat queda bloquejat a l’entitat intervinguda. A partir d’aquí, Salinas inicia tot de tràmits per aconseguir el desbloqueig. Per poder continuar operant financerament, va obrir un compte a Andbank. I seguint les recomanacions dels seus assessors legals i, sobretot, de l’entitat bancària, inicia els tràmits per fer-se resident passiu igual que un altre conegut i client seu a Mèxic, un empresari que passava per la mateixa situació.

Seguint les recomanacions d’assessors jurídics i d’Andbank, on va obrir un nou dipòsit per poder operar, va comprar un immoble de la cartera del banc per poder obtenir la residència

Els assessors i el banc li asseguren que ser resident li pot facilitar el desbloqueig del seu compte a BPA. Per aconseguir la residència cal fer, entre altres coses, una inversió de prop de mig milió d’euros. Andbank li facilita un immoble als Vilars que forma part de la seva cartera i Salinas, desemborsant pràcticament el doble del mínim exigit adquireix l’habitatge i passa tots els controls pertinents, especialment de la UIFAND, per poder esdevenir resident passiu. Paral·lelament continua fent tots els tràmits davant l’AREB perquè aquest ens validi el seu KYC juntament amb els consultors de PricewaterhouseCoopers (PwC) i així aconseguir passar de BPA a Vall Banc.

Segons les fonts consultades, Salinas havia estat travat a BPA atesa la seva relació -també a nivell d’alguna operativa bancària- amb una persona exposada políticament. Concretament, perquè el seu compte estava vinculat a almenys una operació amb l’ambaixador de Mèxic a l’Uruguai, Francisco Agustín Arroyo Vieyra, també jurista i anteriorment al seu càrrec diplomàtic president de la cambra de parlamentaris mexicans alhora que militant del PRI. Curiosament, però, aquest polític, que també tenia compte a BPA, havia aconseguit passar a Vall Banc després “d’un llarg, exhaustiu i professional procés d’anàlisi” tal i com Arroyo va explicar al seu dia.

Quan tot semblava que anava pel bon camí per a l’advocat Salinas, l’ambaixador, segons fonts coneixedores del cas, hauria intentat transferir els diners que tenia a Vall Banc fora d’Andorra, rebent una negativa per resposta. Al cap d’un parell de setmanes, a mitjan setembre passat, apareix a ‘El País’ una informació explicant que el diplomàtic mexicà tenia comptes a Andorra. En el mateix article se cita el vincle amb Pedro Raymundo Salinas, al qual no se li atribueix cap responsabilitat més enllà de ser client de BPA i d’haver transitat pel seu compte 1,2 milions de dòlars que haurien acabat suposadament a mans d’Arroyo.

Arran d’una informació apareguda a ‘El País’, la fiscalia andorrana va demanar obrir diligències contra el jurista, un empresari i el polític per un suposat delicte de blanqueig de diners

Però aquella informació va ser replicada a Mèxic i, alhora, va servir a la fiscalia andorrana per sol·licitar a la Batllia que obrís diligències prèvies contra Salinas, contra Arroyo i contra l’esmentat empresari. Per blanqueig de capitals procedents de suposats delictes com ara presumptes comissions il·lícites, per exemple. L’acusació, segons les fonts, no se sostenia per enlloc. O, com a mínim, hi havia poquíssims elements perquè la causa pogués tirar endavant. Tots tres encausats van arribar a venir a declarar al Principat en el marc de la causa. Pedro Salinas ho va fer el mes de desembre davant la batlle instructora, en aquest cas, Maria Àngels Moreno.

Des de llavors, però, l’advocat es va sumir en una profunda depressió. Segons diverses fonts, l’home, afable i molt recte, no entenia la persecució de la qual era víctima més enllà que la mediatització de l’afer li estava causant perjudicis reputacions que repercutien en l’excel·lent marxa que fins llavors havia tingut el seu prestigiós despatx jurídic. Un dels seus grans maldecaps era, justament, si la batlle havia entès bé les seves explicacions durant la declaració que va fer a la seu de la Justícia. Després d’acompanyar centenars de clients a declaracions judicials, el fet d’haver-se vist ell en la posició contrària i d’estar acusat de blanquejar no ho podia digerir. El 8 de març a la nit, companys seus de bufet el van trobar en un lavabo de les mateixes instal·lacions professionals amb un tret al cap i una nota explicativa a mode de llegat.

Etiquetes

Un dels documents que va publicar \'El País\' on apareixia el nom del malaurat advocat.

Relacionat

Es dispara un tret al cap un prestigiós advocat mexicà ‘atrapat’ a BPA i investigat per la Batllia

Comentaris

Trending