Es dispara un tret al cap un prestigiós advocat mexicà ‘atrapat’ a BPA i investigat per la Batllia

El lletrat, que va ser trobat mort dijous per companys del seu despatx a Ciutat de Mèxic, no hauria pogut superar la repercussió social que va tenir una informació a ‘El País’

Un dels documents que va publicar \'El País\' on apareixia el nom del malaurat advocat.
Un dels documents que va publicar \'El País\' on apareixia el nom del malaurat advocat.
Un prestigiós advocat mexicà que tenia diners atrapats a Banca Privada d’Andorra (BPA) i havia tingut vincles professionals amb un polític del seu país que també tenia dipòsits al Principat s’ha acabat pegant un tret al cap en no poder superar el fet d’estar sent investigat per la Batllia d’Andorra per un presumpte delicte de blanqueig de capitals. La situació de l’home va transcendir a partir d’una informació publicada pel diari ‘El País’ el 14 de setembre i li hauria comportat una importat pressió social i familiar a Mèxic, segons fonts coneixedores de la situació que vivia Pedro Raymundo Salinas. 

Les mateixes fonts han assegurat que totes les operacions fetes per Salinas a BPA estan degudament documentades i el mateix advocat ja havia explicat a ‘El País’ que havia declarat davant el fisc mexicà els diners que tenia dipositats a Andorra. La causa judicial que tenia oberta el lletrat, soci fundador de la firma Salinas Arrambide & asociados, estava vinculada en gran mesura al fet que tingués relació amb una persona exposada políticament (PEP) com l’ambaixador de Mèxic a l’Uruguai Francisco Agustín Arroyo Vieyra, també investigat al Principat.  

Pedro Raymundo Salinas, de 55 anys, estava com a inculpat en un cas de suposat blanqueig pels vincles que tenia amb un altre client de l’entitat, l’actual ambaixador azteca a l’Uruguai

Arroyo, membre del Partit Revolucionari Institucional (PRI) mexicà, havia presidit la Cambra de Diputats del país centre-americà. I des d’aquella institució havia fet alguns encàrrecs al bufet de Salinas. Tots dos, a més, havien col·laborat en alguns treballs jurídics. I des del compte que Pedro Raymundo Salinas tenia obert a BPA s’hauria vehiculat 1,2 milions de dòlars cap a Arroyo.  Això és el que va generar la informació de ‘El País’ que va posar indirectament al disparador Salinas. El protagonista era el polític. L’advocat hi apareixia col·lateralment encara que també va ser preguntat per la qüestió.

Però l’aparició del seu nom i l’obertura de la causa judicial a Andorra entenia que de forma totalment injusta van sumir Pedro Salinas, segons les fonts, en una forta depressió. Companys del seu bufet van trobar l’advocat dijous a la nit en un dels lavabos del despatx  a Ciutat de Mèxic amb un tret al cap. A tocar seu hi havia un revòlver del calibre 38 i un missatge pòstum. Pedro Raymundo Salinas, de 55, gaudia d’un gran prestigi al seu país i dirigia un despatx d’enorme influència. Estava investigat al Principat “per contaminació d’una persona exposada políticament” i tot just el treball judicial pel qual estava inculpat es trobava, es troba, vaja, en diligències prèvies. 

Les fonts consultades han explicat que s’estaven fent les indagacions oportunes però “tot estava molt ben documentat i no semblava que hi hagués ni motius per encausar-lo. Era totalment innocent”. El reconeixement de què gaudia o els contractes milionaris que veia perillar per tot això es van convertir per a Pedro Salinas “en una mena de pou al qual va anar caient i caient” a causa, també, de la pressió social i familiar.

Comentaris

Trending

Com la majoria de webs, utilitzem cookies (galetes), tant pròpies com de tercers, per a recopilar informació estadística de la vostra navegació i soferir-vos un servei personalitzat. Si continueu navegant, considerem que n'accepteu l'ús.