La subsíndica insinua que el cap de Govern avança el debat d'orientació pel 'cas BPA'

Comentaris

La subsíndica insinua que el cap de Govern avança el debat d\'orientació pel \'cas BPA\'
La subsíndica insinua que el cap de Govern avança el debat d\'orientació pel \'cas BPA\'

La subsíndica general, Mònica Bonell, ha deixat entreveure aquest dimecres que el cap de Govern, Toni Martí, avançarà el debat d'orientació política per poder exposar la situació de Banca Privada d'Andorra (BPA). Malgrat deixar clar que només era un apunt i que ho feia de forma avançada, Bonell ha explicat que "podria entendre que volgués parlar sobre el tema" veient tota "la problemàtica que hi ha amb aquesta entitat bancària, que s'està resolent" però que no acabava de tancar-se, segons que ha vingut a dir la número dos del Consell General. 

La decisió del cap de Govern, Toni Martí, d’anticipar el debat d’orientació política està generant un notable neguit i encara més dubtes i interrogants en la classe política del Principat. Especialment, entre les formacions de l’oposició. De portes en fora, la majoria demòcrata mira de no donar-hi més transcendència i de fer passar el missatge que l’únic que pretén Martí és mantenir una comunicació més fluïda amb el Consell. I que aquesta seria una fórmula una vegada l’executiu dóna per resolt el capítol central de la crisi de Banca Privada d’Andorra (BPA). L’oposició, però, mira amb recança el calendari del màxim responsable de l’executiu, sabedora que Martí és, abans que res, un estratega de la política… sempre a benefici seu.

Martí va comunicar als responsables dels grups parlamentaris, una vegada finalitzada la sessió de control a l’executiu de la setmana passada, que tenia interès en parlar amb ells per exposar-los la decisió-necessitat de celebrar el debat d’orientació política a finals del mes d’abril o principis de maig. El calendari final, segons les diferents fonts consultades, s’hauria d’acabar d’establir durant la propera junta de presidents, prevista per al 5 d’abril. De mantenir-se els ‘tempos’ inicialment comunicats pel cap de Govern, voldria dir avançar entre un i dos mesos el que sol ser habitual. Amb l’afegitó que el darrer debat d’aquestes característiques, que és el que serveix per marcar la línia política del Govern i també dels diferents grups amb representació parlamentària en l’horitzó d’un any, més o menys, es va dur a terme l’octubre passat.

Bonell, en el transcurs d'una entrevista a Ràdio Nacional d'Andorra (RNA), ha explicat que a banda de la comunicació amb els presidents dels grups parlamentaris, Martí ha fet arribar una carta formal a Sindicatura demanant poder celebrar el debat entre les dates esmentades -final d'abril, principi de maig-. La subsíndica -que ha coincidit amb el cap de l'executiu aquest dimecres durant un minuts de silenci que s'ha fet a la plaça Lídia Armengol d'Andorra la Vella com a mostra de rebuig dels atemptats ocorreguts a Brussel·les- ha recordat que el reglament no estableix quan s'ha de fer l'esmentat debat i que suposa que durant la reunió del proper 5 d'abril creu que el cap de l'executiu donarà més explicacions del motiu pel qual pretén avançar el debat. 

Bonell ha aprofitat l'entrevista per defensa a pany i forrellat el discurs del síndic general el dia de la Constitució i per tornar a atonyinar aquells que a"alimenten mentides" o defensen teories pròpies, ha assegurat "dels serials de la televisió americans". Ha destacat, també, els esforços "molt grans" que estan fent les administracions públiques per resoldre la crisi bancària i abans d'assegurar que el que "més cal és prudència" i "paciència" per solucionar la qüestió "com Déu mana", ha reconegut que "els 'timings' van com van i no van tan ràpids com ens agradaria".

Tornant al debat d'orientació, la subsíndica ha remarcat que hi ha una data o un termini concret de celebració. Més enllà del debat celebrat l’octubre, la resta d’anys, aquesta sessió especial al Consell normalment se sol fer uns quants dies abans de sant Joan. En concret, i durant el primer mandat demòcrata, els debats d’orientació política es van celebrar sempre el mes de juny excepte el 2011, l’any que va prendre possessió el gabinet Martí i en què no hi va haver un debat com aquell pròpiament dit. El 2012 es va celebrar els dies 7 i 8 de juny; el 2013, el 20 i 21 del mateix mes; i el 2014, va ser el 19 i 20. Cert és que Martí va avisar l’octubre passat que no descartava tornar a presentar-se al Consell quan fos escaient per exposar noves línies mestres de l’executiu i, fins i tot, per posar damunt la taula la necessitat de posar en marxa un Govern d’unitat. Però res d’això no es contempla. Com a mínim, segons que ha pogut constatar l’Altaveu.

Liberals 'més lluny' d'Europa

El Govern d’unitat hauria de ser-ho si hi hagués coincidència, per exemple, amb el fet de negociar amb Europa. I no n’hi ha. El principal partit de l’oposició, Liberals d’Andorra, no només ha estat fins ara recelós quant als contactes amb la UE i ha demanat més temps abans d’afegir-se a un pacte d’Estat al qual sí han fet cap Partit Socialdemòcrata (PS) i Socialdemocràcia i Progrés (SDP). Una vegada analitzat amb més profunditat que suposaria l’acostament amb Europa de la manera com ho està plantejant l’executiu, els liberals més clar tindrien que no s’afegiran a cap moviment conjunt. Per aquí, doncs, difícil poder confluir en una unitat. I tampoc és clar que la confluència es doni en matèria de sanitat i seguretat social, unes altres de les temàtiques sobre les quals demana suport unànime el cap de l’executiu.

La voluntat d’avançar doncs el calendari quant al debat d’orientació política no ha fet res més que obrir el meló de les especulacions. I més enllà de les sortides de to o els pronòstics molt poc plausibles, s’apunten més enllà que Martí pugui proposar un executiu de confluència per obtenir una negativa i així poder fer veure a la ciutadania que la resta de grups no volen ‘salvar Andorra’ dues altres qüestions: que el cap estigui preparant moviments al Govern que podrien passar per la seva pròpia substitució. O que faci coincidir el debat d’orientació amb dates novament clau del ‘cas BPA’. Algunes de les fonts  consultades han indicat la possibilitat que sigui durant el mes de maig o juny que finalment es trobi una solució que permeti començar a alliberar els saldos bloquejats al banc intervingut i que Martí es voldria estalviar pujar dalt el faristol quan ja s’estiguin produint o s’hagin produït quitances. 

En tot cas, i ara per ara, tot i la pressió que l’executiu està exercint sobre les entitats bancàries del Principat per tal que es quedin amb les restes de BPA -cada vegada sembla més descartada la possibilitat que hi hagi un comprador forà, ni en el cas que fos un dels denominats fons voltor- no hi ha manera que ningú doni el braç a tòrcer. No és una època de bonança per al sistema financer andorrà per molts bons resultats conjunts que l’ABA assegurés que el sector havia obtingut. Les vaques són, més que mai, magres a la plaça financera.

Documentació denegada

Tampoc no sembla plausible que de cop i volta, com apunten algunes fonts de l’entorn demòcrata, el cap de Govern vulgui portar més informació que l’ha haguda fins ara al Consell General. Sense anar més lluny, el Govern i les entitats que, d’una manera o altra d’ell en depenen, com l’AREB especialment, han denegat per enèsima vegada informació sol·licitada per l’oposició. En aquest cas, el president suplent del grup parlamentari liberal havia demanat, d’una banda, les comunicacions o contractes establerts amb PwC durant la tardor del 2014 per l’executiu. Els liberals sospitaven que el Govern havia contactat amb la consultora amb la intenció d’avaluar la complexitat i el cost d’intervenir o de nacionalitzar un banc. Segons les fonts consultades, aquesta documentació no s’hauria lliura perquè no existeix.

L’altra negativa seria que hauria rebut el grup liberal, i en aquest cas no pas perquè l’AREB es pugui escudar que no existeix, seria el plec de bases que regeix la subhasta de Vall Banc. Com en tantes altres ocasions, l’organisme que tutela actualment la intervinguda BPA i que dirigeix el procés de venda del banc pont, amb el suport extern que escaigui, esgrimeix la confidencialitat de molts dels seus actes i documents per evitar haver de lliurar res. I així, evidentment, no lliura res de res.

Fotografies: ANA

Comentaris

Trending