La policia desarticula una banda juvenil que hauria robat en una trentena de comerços

Comentaris

La policia ha donat per desarticulada, amb la detenció de dos nois de disset anys i el control d’una quinzena més de menors, una banda juvenil a la qual s’acusa de dur a terme diversos furts amb força a diferents punts del Principat. I, especialment, en comerços de la part alta d’Escaldes-Engordany i, també, a Andorra la Vella. En algunes ocasions, més que furts eren bretolades passades de voltes. Els agents de l’àrea de policia judicial i investigació criminal els atribueix, sí o sí, fins a 28 delictes. No obstant això, creu que els integrants del grup podrien estar al darrere d’una cinquantena de robatoris (furts per a la qualificació jurídica formal) de mercaderia. És a dir, el robatori de peces de roba i elements d’electrònica en diversos centres comercials del país.

Les detencions dels dos joves, tots dos residents al Principat igual com la resta de menors identificats i controlats, s’han practicat entre ahir i avui. Segons que explica la policia en un comunicat, l’operació s’ha allargat més del que hauria de ser normal perquè el fet que es tractés d’una banda juvenil obliga a adoptar unes garanties processals reforçades. De fet, no es pot practicar una detenció sense que abans no ho acordi un batlle, per exemple, invertint així el procés que sol ser normal quan els implicats són majors d’edat. La investigació es va posar en marxa a partir dels primers fets delictius detectats a la part alta d’Escaldes el 19 de desembre. Aquell dia van coincidir de forma simultània set atacs en establiments comercials. Va ser la nit posterior a la celebració del ‘Pessebre vivent’ escaldenc, d’aquí que la policia hagi batejat l’operació, que encara resta oberta i que pot comportar més detencions, amb el nom d’’Els Pastorets’.

Segons el comunicat policíac, els furts amb força han estat perpetrats sobretot a la zona d'Andorra la Vella i Escaldes-Engordany, tot i que els sospitosos també haurien actuat a Canillo i Santa Coloma, mitjançant la utilització de dos ‘modus operandi': bé amb diferents eines es forçaven els panys i marcs de les portes, bé es trencaven el vidre de la porta d'accés als locals amb un roc o estri contundent. El valor total del perjudici entre danys i sostraccions, en el cas dels furts amb força, ascendeix a 30.000 euros aproximadament. En resum, resulta més costos el trencament de vidres o panys que el que efectivament van robar.

Un dels detinguts, segona la policia, iniciava també a altres menors d’entre 14 i 17 anys en la realització de furts de mercaderia a diferents establiments comercials del país. El botí d'aquestes sostraccions era sobretot roba de marca i aparells tecnològics, que posteriorment eren venuts en botigues de segona mà o directament per internet. D’altra banda, alguns d’aquests menors acompanyaven als detinguts a perpetrar furts amb força durant la nit, buscant sobretot diners en efectiu.

La policia està investigant més d'una cinquantena de furts de mercaderia, inclòs el que va esdevenir a la part alta d'Escaldes-Engordany en data 19 de desembre de 2016, en què els autors van agredir al gerent d'un dels establiments, sobre els quals es tenen suficients elements per creure que haurien estat comesos per membres de la mateixa banda. Així mateix, aquest grup d’adolescents podria haver incorregut en altres infraccions penals, com la inducció a l'abandó de domicili, infraccions contra la salut pública, actes vandàlics i incompliments d'ordres judicials.

Comentaris

Trending