La polèmica per l’ús del català esquitxa Zara

La botiga denuncia davant la policia un compte fals de Facebook que havia respost a un usuari que no utilitzarien la llengua oficial als seus posts perquè “no tothom el parla a Andorra”

Comentaris

Botigues al centre d'Andorra la Vella.
Botigues al centre d'Andorra la Vella.

Fa dies que hi ha certa polèmica arran de l’ús minoritari del català que es fa a molts comerços del país. Fins i tot, s’ha engegat una campanya a Change.org per reclamar que el seu coneixement sigui necessari per renovar el permís de treball. Qui s’ha vist esquitxat ara pel debat ha estat la botiga que la cadena Zara té a Andorra. Un usuari de xarxes socials, Lluís Cantos, va enviar un missatge al que entenia que era el compte oficial de l’establiment a Facebook per queixar-se que només s’emprés el castellà i l’anglès i la resposta va ser que no utilitzaven ni pensaven fer-ho la llengua oficial del Principat perquè “no tothom el parla”. Cantos ha fet pública la conversa i també l’ha posat en coneixement del Servei de Política Lingüística. El problema és que el compte, segons afirmen des de Zara, seria fals i, de fet, ja ha estat denunciat davant el servei de policia.

Segons explica en una piulada, va enviar un missatge a un compte d'Instagram (zaraandorra_) que entenia era el de la botiga del grup Inditex. En l’escrit, els recordava que “la llengua oficial del país és el català” i, per tant, “s’ha de preservar”. També indicava que “els posts quedaren fins i tot més macos”.

La resposta donada des del compte no va agradar gens Cantos. En primer lloc, assegura que “altres pàgines tampoc utilitzen el català” i apunta que a Andorra “tot el món no el parla perquè, ho miris per on ho miris, hi ha més gent de fora que els mateixos andorrans”. També llença una frase amb una referència poc comprensible: “El català és la seva veritable llengua [la d’Andorra] no com a Catalunya, però també està el castellà i el francès”. A banda, remarca que l’anglès parla “en el 90% de països” i, per això, juntament amb el castellà seran els idiomes que continuaran fent servir “a les nostres pàgines”.

Davant aquesta resposta, Cantos ha explicat que ha enviat una carta explicant la situació a Política Lingüïstica. En ella apunta que la resposta “diligent però poc adequada” estava escrita totalment en castellà i lamenta que “neguen que usaran el català com a llengua vehicular del país”. A la vegada, recorda que “s’està vulnerant la Llei d’Ordenació de l’ús de la Llengua Oficial”.

L'internauta ha fet pública la conversa a les xarxes i ha generat un important rebombori

A més, ha volgut fet pública la situació via xarxes socials. “Utilitzem més el català si us plau”, reclama. Les respostes a la piulada no s’han fet esperar, entre elles una del compte oficial de Política Lingüística, on se li assegura que “hi estem treballant”. Altres usuaris lamenten que no es tracta pas d’una excepció, sinó que succeeix a molts altres establiments i hi ha, fins i tot, qui deixa clar que no preveu tornar a comprar a la botiga. Altres, però, han posat en dubte que el compte sigui realment de Zara, fet que han confirmat des de la botiga.

Fonts de l’establiment consultades per Altaveu han explicat que el compte al qual Cantos va enviar el missatge “no és de Zara” i que, de fet, aquest dilluns al matí ja han presentat una denúncia davant el servei de policia. També deixen clar que a la botiga “l’atenció al client es fa en l’idioma que sigui necessari” i, per tant, si així ho vol el client, en català.

Fonts del Política Lingüïstica han explicat també que, un cop rebuda la denúncia, es van posar en contacte amb l'empresa i aquesta els ha donat les explicacions escaients sobre el compte fals. Per cert, aquest perfil ja ha estat eliminat per qui fos el seu creador.

Comentaris (13)

Trending