La normalització dels lloguers comercials reduïts serà progressiva durant tres o quatre mesos

La segona llei de mesures per afrontar la crisi del coronavirus inclourà la reducció de quotes i carències hipotecàries pels treballadors afectats per un ERTO, els acomiadats o els autònoms que hagin suspès l’activitat

Rètol anunciant pisos de lloguer en un edifici d'Escaldes.
Rètol anunciant pisos de lloguer en un edifici d'Escaldes. Toni Solanelles

A banda de la regulació de la suspensió temporal de contractes, la versió andorrana dels expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO), la segona llei de mesures que s’ha d’ultimar aquest diumenge per poder tramitar-la dilluns inclourà també regulació en matèria d’arrendaments. La part grossa se centrarà en les reduccions de les quotes a les quals es podran acollir els assalariats afectats per la davallada de sou, però el text també inclourà un punt amb relació als locals comercials. En concret, s’introduirà la fórmula a emprar per tornar a les tarifes aplicades abans de l’esclat de la crisi del coronavirus. Es preveu que no es recuperi la totalitat de la renda fins uns mesos després del final de l’emergència sanitària.

Així, el text preveu una novetat en comparació a la regulació introduïda en la Llei òmnibus. Aquesta preveia reducció dels lloguers de fins al 100% pels negocis que s’haguessin vist obligats a tancar i del 80% pels afectats pel règim de guàrdia o de permanència. La voluntat és que, un cop s’autoritzi la reobertura, la quota no retorni automàticament als nivells previs, sinó que “s’aplicaran uns increments de les rendes reduïdes progressius a tres o quatre mesos vista”.

A banda de la prestació dels afectats per la suspensió de contractes, Govern i empresa assumiran la cotització de la branca general de la CASS, però no es pagarà a la de jubilació

El text també estableix mesures pel que fa als lloguers o a les hipoteques a les quals es podran acollir diversos col·lectius. En primer lloc, els treballadors que es vegi afectats per una suspensió temporal del contracte però també aquells que hagin estat acomiadats arran de la crisi provocada per la Covid-19 i estiguin percebent la prestació per desocupació involuntària. Per últim, també els autònoms que hagin vist suspesa la seva activitat. En el cas de les quotes d’arrendaments podran “sol·licitar i obtenir” una reducció -a definir durant la negociació entre grups al Consell General- de la renda de l’habitatge. Si el que paguen és una hipoteca, podran acollir-se a una carència d’un percentatge, també pendent de les converses al parlament, de les quotes del préstec.

Pel que fa a la regulació concreta de les suspensions temporals de contractes, el text apunta que els treballadors afectats rebran la seva prestació en dues parts. Una, anirà a càrrec del Govern i la transferirà la Caixa Andorrana de Seguretat Social. L’altra serà pagada per l’empresa. Executiu i patró assumiran “proporcionalment” el pagament de la part empresarial de les cotitzacions a la CASS, però únicament de la branca general. No es cotitzarà a la branca jubilació mentre que “es reté la cotització de la part corresponent a les persones assalariades a la branca general (3%) i a la branca jubilació (3,5%).

El mateix succeirà amb els autònoms, que també podran assimilar-se als assalariats amb aquesta figura sempre que no siguin administradors de la societat. El Govern assumirà, en aquests casos, el pagament del 10% de cotització a la branca general, però no s’aportarà res a la de vellesa.

La segona llei també prorrogarà un any els contractes administratius que finalitzin el 2020 i que no es puguin licitar

Un altre punt que es regula és que “les persones amb reducció de la jornada laboral no poden realitzar hores extraordinàries ni treballar en compensació de les hores generades per les mesures” de la Llei òmnibus. També es preveu que aquests períodes de suspensió del contracte o de reducció de jornada -les dues opcions previstes al text- generaran antiguitat a l’empresa però no computaran a l’efecte de generar el dret a les vacances retribuïdes.

La segona llei per afrontar les conseqüències econòmiques de l’epidèmia del coronavirus preveuen altres disposicions. Així, s’establirà que tots els contractis administratius que finalitzen enguany i que “no es poden licitar i adjudicar d’acord amb la Llei de la contractació publica per la situació d’emergència sanitària” es prorrogaran durant un any com a màxim.

El projecte legislatiu també preveu diferents l’aprovació “d’un pressupost extraordinari”. Aquest, que encara no està quantificat perquè acabarà depenent de les negociacions parlamentàries, servirà per afrontar les despeses que puguin suposar les mesures.  

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending