La justícia xipriota obliga el supervisor bancari a mostrar documents clau de la intervenció de l'FBME

Comentaris

La justícia xipriota obliga el supervisor bancari a mostrar documents clau de la intervenció de l\'FBME
La justícia xipriota obliga el supervisor bancari a mostrar documents clau de la intervenció de l\'FBME

Un tribunal administratiu de Xipre ha resolt que els propietaris i gestors del liquidat banc d’origen tanzanès FBME tenen dret a poder accedir a documents clau que posseeix en banc central xipriota en relació amb la intervenció d’aquella entitat. Un dels informes als quals la cort permet l’accés és a una auditoria sobre el presumpte rentat de diners que s’hauria fet en el marc de la institució bancària i que com en el cas de Banca Privada d’Andorra (BPA) també hauria realitzat PricewaterhouseCoopers (PwC).

El Banc Central de Xipre va intervenir el juliol del 2014 la divisió xipriota de l’FBME arran d’un ‘Notice’ del FinCEN que qualificava l’entitat de motiu de preocupació de primer ordre en matèria de blanqueig. Entre les sospites que hi havia, es vinculava aquell banc als moviments financers de Hezbollah. Per tant, terrorisme pur i dur. El desembre del 2015, després de tot un llarg procediment, el CBC -que són les sigles amb les quals es coneix el banc central xipriota- va revocar la llicència bancària de FBME a Xipre i va ordenar la liquidació del banc.

Els responsables de l’entitat bancària van activar una pugna legal des del primer moment. De fet, han anat aconseguint interessants i notables avenços judicials. Tenen accions legals entaulades als Estats Units, al Tribunal d’Arbitratge de la CCI a París i, és clar, també en les jurisdiccions internes de Xipre. Una de les batalles és la transparència i poder accedir a les proves o els elements que permetin defensar-se. Ans el contrari, se’ls estaria vulnerant un dret fonamental.

Ara, la Cort Administrativa de Xipre ha donat la raó en gran part a l’FBME quan li concedeix l’accés a important documentació en poder del banc central del país en relació a la intervenció que es va fer de l’entitat. Així, se li permet revisar tota la correspondència mantinguda per CBC amb qualsevol institució sempre que tingui a veure amb la decisió d’intervenir l’FBME i les actes de les comissions del regulador en les quals s’hagin pres decisions encarades al control o posterior liquidació del banc. També se’ls permet, als accionistes i propietaris de l’entitat, accedir a una auditoria de PricewaterhouseCoopers que inclou els resultats d’una anàlisi contra el rentat de diners que es va dur juntament amb el FinCEN el juliol del 2014. 

En la resolució del tribunal administratiu xipriota, extractada per mitjans locals i el lloc web d’un despatx d’advocats, s’hi diu que “l’informe contra el rentat de diners i la correspondència esmentada en la sol·licitud són documents importants i necessaris per afirmar la legalitat de l’acció que s’apel·la”. Segons fonts properes al banc tanzanès establert a Xipre, la decisió representa un important avançament en el procés judicial i li dóna a l’equip legal de l’FME l’oportunitat de recopilar nous elements per poder-se defensar.

Comentaris

Trending