La Justícia podrà imposar multes de fins a 12.000 euros a qui cometi un delicte contra la seguretat viària

Els grups de la majoria volen introduir sancions econòmiques a les penes de presó i d’arrest contemplades actualment al Codi Penal per aquestes conductes

-
-

Els grups de la majoria (Demòcrates, Liberals i Ciutadans Compromesos) volen endurir els càstigs que actualment s’imposen a aquelles persones que cometen delictes vinculats a la conducció, especialment els que fan referència al fet d’agafar un vehicle havent consumit alcohol o drogues. És un dels objectius de la modificació de la Llei de Seguretat Pública que s’ha tramitat al Consell General. En concret, el que es vol és que els batlles i magistrats puguin anar més enllà de les actuals penes d’arrest o presó i imposar també multes econòmiques que, en funció del delicte, poden arribar fins als 12.000 euros.

El text, que ha començat el seu tràmit parlamentari, posa en relleu, en la seva exposició de motius, que la fiscalia va alertar, aprofitant el seu informe durant l’oberta de l’any judicial, del fet que “s’ha produït un augment del 53,16% en el nombre de causes incoades per delictes contra la seguretat viària” i que, moltes d’elles, estaven vinculades a “la conducció de vehicles sota la influència de begudes alcohòliques i (...) sota la influència d’estupefaents”. Per això, “tenint en compte aquest increment molt preocupant (...) el Legislador creu necessària major contundència en la prevenció i en la sanció d’aquestes conductes”.

Per fer-ho, la proposició de llei presentada conjuntament per DA, Liberals i CC, incorpora una disposició final mitjançant la qual es modifiquen diferents articles del Codi Penal, molts d’ells vinculats als delictes de seguretat viària. Fins ara, aquest text només establia penes d’arrest o de presó per a infraccions com ara la conducció sota els efectes de l’alcohol o de drogues, el refús a fer algun control, la conducció temerària o l’alteració de la seguretat en el trànsit, a banda de la possible privació del permís o de la inhabilitació en el cas dels professionals. En cap cas, però, es preveien multes econòmiques. Això és justament el que canviarà en el cas que la llei s’aprovi tal com s’ha tramitat.

Així, per exemple, en el cas que un conductor superi en un control els 0,8 grams per litre de sang –el que es considera positiu penal-, a banda de la pena d’arrest de fins a un any i la retirada de carnet fins a tres anys que comporta aquest delicte actualment, la justícia també haurà d’imposar una sanció d’entre 600 i 3.000 euros. Aquesta xifra serà superior en el cas dels conductors professionals, com ara de transport de passatges o de vehicles de pes superior a 3.500 quilograms. Per aquestes persones, cal recordar, el positiu penal es rebaixa fins als 0,5 grams per litre de sang. A aquest article, el 268.2 del Codi Penal, s’hi afegeix una multa d’un mínim de 1.200 euros i un màxim de 6.000.

El mateix succeeix amb l’article 269, que tipifica el refús a sotmetre’s a una prova d’alcoholèmia o de tòxics. En aquest cas, la multa pot ser de fins a 3.000 o de fins a 6.000 euros segons si el conductor és o no professional. Les sancions econòmiques encara són més dures en el cas dels delictes d’alteració de la seguretat en el trànsit i poden arribar a ser de 12.000 euros.Enduriment de les multes per consum de drogues

El text manté una línia similar a la dels delictes contra la seguretat viària pel que fa al consum de drogues: endurir les sancions econòmiques que ja preveu el Codi Penal. La mateixa disposició final modifica altres articles, com ara els que regulen el càstig a imposar en el cas d’introducció i possessió de substàncies estupefaents per a consum propi. Per exemple, actualment hi havia, en aquests casos, una multa de 1.200 euros i ara podria arribar a ser de fins a 2.000. Si el consum es fa en un local públic, pot pujar encara més, fins a 2.500.

Al mateix temps, també s’afegeix un article, el 286 Ter, que estableix una pena de presó de fins a un any o d’arrest i una multa de fins a 6.000 euros per a qui vengui alcohol a menors d’edat. Un altre canvi, a nivell econòmic, és l’afegit d’una multa de fins a 3.000 euros per a qui cometi un delicte d’injúries.

Comentaris (2)

Trending