La Junta Electoral denega el vot per correu al germà del cap de llista de Desperta Laurèdia

Guillem Cairat estarà fora del país entre el 25 de novembre i el dia de les eleccions amb l’equí andorrà d’esquí de fons però l’òrgan entén que, en el certificat presentat, no consta si farà una activitat professional o de lleure

Guillem Cairat, germà del cap de llista de Desperta Laurèdia, Cerni.
Guillem Cairat, germà del cap de llista de Desperta Laurèdia, Cerni.

La Junta Electoral ha denegat la possibilitat que Guillem Cairat, germà del cap de llista de Desperta Laurèdia, Cerni Cairat, pugui votar per correu, tal com ho ha sol·licitat davant el comú de Sant Julià. Així ho ha recomanat l’òrgan davant la petició feta per part del cònsol menor, Julià Call, ja que l’interessat estarà fora del país per tasques amb la Federació d’Esquí des del 25 de novembre i fins al mateix dia de les eleccions.

La junta respon així a la petició del mandatari, que explica que “el dia 28 d’octubre del 2019 (...( Guillem Cairat Perrigault va sol·licitar el vot per dipòsit judicial per correu a les eleccions comunals” tot fent constar que “els dies compresos del 25 de novembre al 15 de desembre (...) es troba a Noruega i Suïssa amb l’equip d’esquí de fins, segons certificació expedida per la Federació Andorrana”.

Des de l’organisme es recorda que la Llei del règim electoral i del referèndum preveu els supòsits sota els quals es pot demanar aquesta forma per exercir el sufragi. En concret, ho poden fer “els electors residents a l’estranger” i, “excepcionalment” aquells que “acreditin que estan cursant estudis a l’estranger o realitzant temporalment una activitat laboral o professional”. La legislació, en aquests casos, exigeix la presentació d’un certificat signat pel centre d’estudis o per l’empresa on estigui treballant la persona que sol·licita poder votar per correu.

En la recomanació, la junta electoral posa en relleu que “com es desprèn del certificat emès  pel gerent de la Federació Andorrana d’Esquí de data 25 d’octubre de 2019, s’exposa que (...) Guillem Cairat (...) realitzarà temporalment una activitat a l’estranger del 25 de novembre al 15 de desembre (...) a Noruega i Suïssa, en qualitat de preparador físic de l’equip d’esquí, però no s’especifica si dita activitat la realitzarà en tant que activitat laboral o professional, o bé com a activitat de lleure”. Per això, i “a manca d’altres elements”, es recomana no admetre la petició, tot recordant que hi ha altres modalitats de vot previstes a la llei.Sense noms en negreta a les paperetes

Una altra recomanació de la Junta Electoral, en aquest cas feta a petició de Govern, fa referència a la possibilitat de posar en negreta els dos primers noms de les llistes a les paperetes. Des de l’òrgan es considera millor no fer-ho, ja que “la pròpia normativa electoral no pressuposa que els dos primers candidats que consten en una papereta (...) hagin de ser obligatòriament cònsol major o cònsol menor”.

Comentaris

Trending