La jornada diària del personal del Cedre es reduirà de 13 a 7 hores

El ministre Martínez Benazet atribueix l’elevat nombre de baixes laborals al fet que els torns de feina són “llargs, estressants i insuportables”

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet i la síndica, Roser Suñé saluden els padrins del Cedre
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet i la síndica, Roser Suñé saluden els padrins del Cedre

El Cedre impulsarà un canvi en les jornades laborals del personal, que passaran a ser de només set hores per dia en lloc de les tretze actuals. Aquest canvi, que s’emmarca dins la implementació del model d’atenció centrada en la persona, s’iniciarà a la tercera planta del centre sociosanitari. El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha apuntat que les llargues jornades de treball serien la causa principal de l’elevat nombre de baixes entre els empleats i ha afirmat que ja es preparen mesures per abordar una cobertura més ràpida.

Benazet ha donat aquestes explicacions durant la sessió de control a Govern celebrada aquest dijous al Consell General i a preguntes formulades per la parlamentària de Terceravia Unió Laurediana (UL) Carine Montaner, amb relació tant a l’aplicació anunciada d’un nou model d’atenció basat en la persona com amb els problemes entre el personal de la instal·lació. Sobre el nou model, el titular de la cartera sanitària ha destacat que el seu eix “és la persona i el seu projecte vital” i que “és essencial el respecte a la seva dignitat, drets i preferències”.

El ministre ha explicat que el model s’està aplicant amb el suport de la fundació Matia, organisme espanyol especialitzat en aquesta matèria, però ha deixat clar que “no comporta cap acomiadament” dins la plantilla orgànica del centre, tot i que sí “canvis organitzatius que poden generar estrés i resistència dins el personal”, en especial el canvi de jornada laboral. Així, i començant a la tercera planta, es rebaixarà de 13 a 7 hores diàries i la voluntat és que “progressivament, que vol dir mesos i anys” s’ampliï a tots els treballadors.

Benazet ha argumentat que, segons els informes elaborats per la fundació, “les baixes venen donades perquè les jornades són llargues, estressants i insuportables” i, per això, hi ha la recomanació de reduir-les. També ha indicat que un altre motiu que podia empitjorar la situació de les absències laborals era el fet que aquestes es triguessin a cobrir. Per això, ha avançat que al pressupost per al 2020 hi ha “mesures amb relació a la plantilla orgànica” i, també, “per cobrir les baixes de la forma més immediata possible”.  El ministre ha remarcat que “cap dels recursos existents s’ha reduït” i que, en tot cas, la voluntat és “incrementar-los”, com ara amb més auxiliars d’infermeria.

Per la seva banda, Montaner ha volgut posar en relleu que “els familiars dels residents estan molt amoïnats”, ja que hi ha situacions amb les quals “hi ha per posar-se les mans al cap”. En aquest sentit, ha lamentat que “em consta que s’ha rebaixat la plantilla d’infermeres, de 4 a 2” i que “a la nit només n’hi ha una per 120 pacients”, fet que el ministre ha admès. Per això, ha reclamat que es faci “una enquesta” entre els treballadors per detectat els problemes existent i “poder posar solucions”.

Estudis del CRES sobre la dependència i la gent gran que viu sola

Durant el debat, el ministre d’Afers Socials, Víctor Filloy, ha intervingut per anunciar que des del Centre de Recerca i Estudis Sociològics (CRES) s’han iniciat dos estudis per valorar les necessitats de les persones grans al país. Així, per una banda es farà un amb l’objectiu de tenir dades sobre el grau de dependència de la població i, per l’altre, un segon centrat en les persones majors de 80 anys que viuen soles. Segons Filloy, els resultats d’aquests dos treballs ens permetrà “saber cap on hem d’anar”.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending