La cartera del fons de reserva de jubilació (FRJ) va assolir a 30 de setembre del 2019 un total de 1.364,5 milions d’euros. Això suposa que al llarg dels primers nou mesos de l’exercici, la guardiola de les pensions es va incrementar en més de 121 milions d’euros. La gran majoria d’aquest increment correspon a una molt bona rendibilitat aconseguida per les inversions, que ha permès recuperar les pèrdues amb què es van tancar el 2018.
Així es desprèn de les dades facilitades pel mateix FRJ en el seu informe trimestral, que evidencia que les reserves, per ara continuen creixent. Així, ja són de 1.364,5 milions, el que suposa 121,5 que els 1.243 amb els quals es va tancar el 2018, un exercici que, a nivell d’inversions, va ser força negatiu.
En canvi, el 2019 les dades estan sent molt més positives. De fet, d’aquests 121,5 milions, només 29,9 corresponen als excedents provinents de la branca de jubilació. És a dir, a la diferència, encara positiva, entre el que es recapta en concepte de cotitzacions i el que es paga en pensions. La resta d’increment, 91,6 milions, és a conseqüència de la rendibilitat aconseguida pels gestors dels diferents actius.
En concret, aquesta s’ha situat en aquests nou mesos en un 7,38%. Tot un canvi en comparació a la mateixa dada de tancament de l’exercici anterior, que va ser de -4,18%. És a dir, llavors el fons va tenir pèrdues que tot just es van poder compensar amb els excedents de la branca jubilació. La situació va canviar substancialment durant l’any passat. Ja durant el primer trimestre, s’havia aconseguit recuperar el perdut i l’evolució al llarg del segon i del tercer ha continuat estant molt positiva.
El document posa en relleu que “els actius que més han contribuït a l’obtenció d’aquesta rendibilitat positiva és la renda variable”. Tot i això, també es destaca el fet que “la renda fixa i els altres actius també han obtingut rendibilitats positives”.
El document remarca que l’FRJ continua mantenint, al llarg del termini dels darrers deu anys, un resultat que permeten superar l’efecte de la inflació. Així, el càlcul situa la rendibilitat anual mitjana de la darrera dècada en un 2,57%. En canvi, la mitjana de l’IPC s’ha situat únicament en un 0,88%, fet que situa el diferencial en un 1,69%.
Comentaris (2)