La fiscalia espanyola investiga la 'tapadora' d'Andbank que hauria permès desviar diners poc clars a les Bahames o Panamà

Comentaris

La fiscalia espanyola investiga la \'tapadora\' d\'Andbank que hauria permès desviar diners poc clars a les Bahames o Panamà
La fiscalia espanyola investiga la \'tapadora\' d\'Andbank que hauria permès desviar diners poc clars a les Bahames o Panamà

La fiscalia anticorrupció espanyola investiga el que s’ha batejat com a ‘banc paral·lel’ o ‘banc tapadora’ d’Andbank que suposadament hauria permès a centenars de clients de l’entitat a desviar diners en efectiu d’origen desconegut cap a les Bahames, Panamà o Mèxic. Aquesta estructura s’hauria presumptament creat i posat en marxa per estalviar maldecaps als clients d’Andbank d’ençà de l’entrada en vigor, el 2009, de l’acord d’intercanvi d’informació fiscal sota demanda seguint els paràmetres de l’OCDE.

El diari ‘El Mundo’ publica en la seva portada d’aquest dimarts que el ministeri públic espanyol té “informació rellevant” i fulletons informatius editats per Andbank que explicarien tota l’operativa, que la pròpia entitat, en manifestacions al rotatiu madrileny, reconeix que va existir però assegura que ja no és efectiva. La fiscalia espanyola mira d’esbrinar si aquest mecanisme va ser usat pels Pujol per mantenir fora de l’abast de les autoritats fiscals espanyoles diners de procedència poc clara. 

A Bahames de ben segur que hi va tenir diners l’hereu de la família catalana per excel·lència. Sense anar més lluny, divendres l’Altaveu explicava que de forma indirecta i a través d’una petita gestora ubicada al mateix Centre de Negocis, Andbank hauria ‘repescat’ el bancari Alfredo Español, que va ser un dels encarregats de la filial d’Andbank a l’illa caribenya. Español mateix hauria supervisat el KYC de Pujol quan va fer el ‘traspàs’ cap a les Bahames, segons diverses fonts. Després, l’advocat i bancari va ser fitxat, com altres gestors i comandaments d’Andbank, per Banca Privada d’Andorra. I el seu bagatge bancari acabaria l’estiu passat com a màxim responsable de compliment normatiu de Vall Banc.

Però més enllà de tot això i, fins i tot, dels Pujol, ‘El Mundo’ explica en la seva edició d’aquest dimarts que el ministeri públic especialitzat en corrupció intenta determinar un delicte continuat de blanqueig de capitals que tindria com a escenari Andbank. Així, segons les dades que posseeix Anticorrupció, l’entitat andorrana hauria articular a partir de 2009 nous mecanismes per protegir la identitat i l'origen dels fons dels seus clients degut, com s’ha dit, a l’entrada en vigor de l’acord d’intercanvi d’informació fiscal. A partir de llavors, i segons resen les denúncies i els testimonis que està analitzant Anticorrupció, Andbank «va començar a traspassar una part important dels clients europeus -principalment espanyols- a altres jurisdiccions perquè quedessin ocults al fisc del seu país de residència».


'El Mundo' publica que el ministeri públic de l'Estat vei mira de saber si els Pujol van usar aquest mecanisme per 'amagar' fons dineraris a les autoritats fiscals d'Espanya


La fiscalia, segons el rotatiu espanyol, disposa en aquest sentit de nombrosos exemples de fullets que el banc lliurava als seus clients «explicant aquesta nova situació fiscal i les possibilitats que oferia perquè els fons quedessin ocults al fisc espanyol abans que arribés el moment de l'intercanvi automàtic d’informació». Aquesta mecànica consistia que almenys fins a gener d'aquest any «a la seu d’Andbank d’Andorra existia una oficina que prestava serveis administratius als clients que van decidir traspassar els seus fons a Andbank Bahames o Andbank Panamà».

Es tracta d'una oficina, prossegueix la documentació citada per ‘El Mundo’ i que està en poder dels investigadors, gràcies a la qual «el client espanyol no havia de desplaçar-se a Bahames o Panamà ni tan sols per obrir el compte i que permet també la possibilitat d'ingressar diners en efectiu o disposar d'ell en la pròpia seu bancària d'Andorra». «Si bé a tots els efectes, i fonamentalment per burlar l'obligació d'intercanvi d'informació fiscal amb Espanya, apareixen com a clients a Bahames, de manera que Andbank mai transmetrà a Espanya informació d’aquests». Segons les dades de la pròpia investigació, s'haurien pogut beneficiar d'aquest entramat centenars de clients que hauria pogut canalitzar a través d'aquestes estructures uns «mil milions d’euros». Aquesta operativa es va traslladar també a Mèxic a partir de 2008, on Andbank va gestionar els diners ingressats pels clients en comptes xifrats a Andorra.

Comentaris

Trending