La Declaració d’emergència climàtica entra a tràmit parlamentari

La proposta d’acord s’ha treballat conjuntament amb el Govern i ‘Fridays For Future’ i ha estat presentada per Demòcrates, Liberals i Ciutadans Compromesos

Comentaris

Entrada a tràmit del text aquest divendres.
Entrada a tràmit del text aquest divendres.
Els grups parlamentaris de Demòcrates, Liberals i Ciutadans Compromesos han entrat aquest divendres a la Sindicatura la proposta d’acord de reconeixement de la crisi climàtica i de declaració de l’estat d’emergència climàtica i ecològica. El document s’ha treballat els darrers mesos de maera consensuada amb el ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat i amb el col·lectiu de joves ‘Fridays For Future’ d’Andorra.

La proposta d’acord recorda que la mateixa Constitució ja exposa que l’Estat ha de vetllar per “la utilització racional del sòl i dels recursos naturals”, així com ha de garantir a les generacions futures “l’equilibri ecològic racional en l’atmosfera, l’aigua i la terra”. En aquest sentit, i tenint en compte que “l’escalfament del sistema climàtic és inequívoc”, amb afectacions que ja es noten a Andorra, els grups de la coalició demanen sumar-se a la declaració de l’emergència climàtica que s’està promovent a diversos punts del planeta. En clau nacional, consideren que la declaració ha d’anar acompanyada del desplegament prioritari de la Llei d’impuls de la transició energètica i del canvi climàtic del 2018, una llei “capdavantera” i “innovadora”.

En aquest sentit la proposta d’acord demana que el Consell General aprovi el compromís de reduir les emissions anuals de gasos d’efecte hivernacle en un mínim de 37% el 2030, i impulsar la transició cap a la neutralitat de carboni. Per aconseguir-ho, encomana el Govern a dur a terme una sèrie d’accions, en el marc dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

Entre aquestes, destaca, per exemple, el foment dels productes de proximitat; elaborar una nova llei d’aigües abans del 2023; promoure plans de mobilitat sostenible per als treballadors de totes les administracions; implantar una plataforma nacional per compartir cotxe; impulsar la creació d’una taxa de CO2 finalista; destinar la taxa de tinença de vehicles a un fons verd; fomentar la producció elèctrica nacional de manera que el 2030 representi un terç del total; i la prohibició dels plàstics d’un sol ús a partir del 2021.

Així mateix, per implicar els joves en la lluita contra el canvi climàtic i fer valer les seves opinions, la Proposta d’acord demana incloure un representant a la Comissió Nacional de l’Energia i del Canvi Climàtic i a la Conferència de les parts del Conveni Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic, que serien elegits pel Fòrum Nacional de la Joventut.

Tant el president del grup parlamentari Demòcrata, Carles Enseñat, com el president suplent del grup Liberal, Marc Magallón, han refermat que declarar l’estat d’emergència climàtica a Andorra, tal com estan fent d’altres països i ciutats arreu del món, és un “deure” i una “responsabilitat” com a parlamentaris. “Hem d’utilitzar l’embranzida dels joves del FFF per posar-nos-hi de valent”, ha manifestat Magallón.

Comentaris (2)

Trending