La comunitat boliviana segueix amb "preocupació" i "impotència" la situació al seu país

Els residents d'aquell país no amaguen la por pels familiars que hi viuen al seu Estat d'origen i a què tot pugui degenerar en un enfrontament obert armat

Incidents entre policia i civils a Bolívia.
Incidents entre policia i civils a Bolívia.

Fa dies que la situació política i social a Bolívia s’ha complicat de forma greu, provocant fins i tot la sortida de qui havia estat el seu president, Evo Morales, i la formació d’un nou govern interí, a banda de disturbis als carrers de les principals ciutats del país. Des de la llunyania, els bolivians residents a Andorra segueixen amb preocupació el que està succeint i no amaguen la por tant pel risc que corren els familiars que encara tenen allà com perquè tot pugui acabar degenerant en enfrontaments armats entre els dos bàndols oposats, a la vegada que confien que la convocatòria d’unes noves eleccions per a d’aquí a tres mesos pugui calmar els ànims i convertir-se en una sortida pacífica per a tot plegat.

Altaveu s’ha posat en contacte amb alguns dels bolivians que fa anys que viuen al Principat. Entre ells hi ha Melisa Ferrel, que fa 21  anys que es troba a Andorra. “Ho estem seguint per la televisió i els informatius”, explica. Ella és originària de la ciutat de Santa Cruz, on té família. “La cosa no pinta gens bé; no es pot sortir al carrer ni anar a treballar o al metge”, comenta. La inquietud és clara, ja que “no sabem com evolucionarà tot plegat, si anirà a millor o a pitjor”.

També amb preocupació ho viuen Maribel Guzmán i Rodolfo Cáceres. Ells són originaris de la ciutat de Cochabamba i allà hi tenen molts familiars. Entre ells, el gendre, que “és fotoperiodista i per la feina ha d’estar en mig de tot plegat”. Per això, Maribel no amaga la “preocupació” i el fet que “viu fatal” tot el que està passant i sent “molta impotència”. Per ara, explica, “tots estan bé” però això no li treu des de fa dies “un nus a la gola”.

Aquesta boliviana, que fa 17 anys que és a Andorra, no amaga la por al fet que “tot pugui acabar en una guerra civil”. També explica que els seus fills, que van viure fa temps al Principat i van tornar a Bolívia per feina, “ara voldrien tornar, però no és senzill perquè necessites el visat i un contracte de treball”.

Rodolfo, per la seva part, recorda que “ara hi ha una presidenta de transició” –Jeanine Áñez- i “en noranta dies s’han de fer eleccions” que, confia, puguin ajudar a reconduir la situació. De forma similar s’expressa Maribel, la seva parella, que, però, té clar que “Evo no hauria de presentar-se”.

Els comicis també són vistos com a una sortida per a Melisa, això sí, “si serveixen per a millorar”. Igual que Rodolfo i Maribel, ella també és crítica amb Morales, a qui acusa de “no ser un bon president” i de “robar molt i de marxar per potes a Mèxic”.

Comentaris

Trending