La CASS prohibeix qualsevol operació amb diner en efectiu arran de la defraudació de la cap d’inspecció

Tots els abonaments que s’hagin de fer per regularitzar situacions anòmales s’han de dur a terme mitjançant ingressos a comptes que la parapública tingui oberts a qualsevol entitat bancària

David Caubet, Jean-Michel Rascagneres i Joaquima Sol durant la compareixença per fer balanç del primer semestre d'actuació de la CASS.
David Caubet, Jean-Michel Rascagneres i Joaquima Sol durant la compareixença per fer balanç del primer semestre d'actuació de la CASS.
La Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) ha prohibit fer qualsevol operació amb diner en efectiu. Arran de la detenció i posterior empresonat de la cap d’inspecció, que presumptament s’hauria quedat diners de la parapública, la CASS obliga en qualsevol cas passar per una entitat bancària. Els màxims responsables de la parapública han confirmat allò ha avançat per l’Altaveu: que s’està duent a terme una auditoria per quantificar l’abast exacte de la defraudació.

Si abans es permetia que aquelles persones, especialment empresaris, que havien de regularitzar situacions anòmales ho fessin amb diner amb efectiu, per exemple, quan per alguna decisió judicial o d’altra naturalesa se’ls havien bloquejat els comptes bancaris, ara “es demana que es faci un ingrés en qualsevol dels comptes que té la CASS”, que en té d’oberts a totes les entitats bancàries del país, tal i com ha recordat la directora general de la parapública, Joaquima Sol. “Quan detectes que hi ha un problema, el mires de sanejar”, ha explicat el president del consell d’administració de la Seguretat Social, Jean-Michel Rascagneres.

Rascagneres admet que l’auditoria que s’està fent, tot i que anunciada, s’ha encomanat a petició de la Batllia en el marc de la causa que manté un comandament empresonat

Rascagneres ha confirmat també que el consell d’administració va encomanar una auditoria que ja pensava fer arran de les sostraccions que hauria protagonitzat la cap de l’àrea de control administratiu de la parapública i que també la Batllia va interessar que es fes. Però el president del consell d’administració ha assegurat no saber el contingut del treball que s’està fent i, alhora, ha afirmat, tampoc no en té cap detall i la intenció és que només arribi l’informe pertinent es trameti a la Justícia perquè en faci l’ús adequat.

El màxim responsable de l’òrgan col·legiat de direcció de la CASS sí que ha reiterat, tot respectant la presumpció d’innocència de la persona actualment empresonada, que la parapública, quan sigui el moment processal oportú “reclamarà tot el que s’ha pres als assegurats” i ha reconegut que al seu dia, quan es va denunciar el fet, en l’escrit es va quantificar el forat en 20.000 euros Rascagneres no ha volgut entrar a debatre sobre magnituds, però tot indica que la xifra final serà molt superior.

De fet, segons fonts coneixedores de l’evolució del treball, l’auditora externa a qui s’ha contractat l’anàlisi -es va preferir encarregar la feina a una empresa aliena a la CASS que no fer fer l’anàlisi als professionals de la casa- ja estaria detectant importants contradiccions entre les dades que consten a la parapública i les que aporten cotitzants als quals se’ls han demanat justificants, informació. I és que les darreres setmanes, la direcció financera de la parapública s’ha adreçat a diverses persones físiques i jurídiques comunicant-los quines dades precisava l’auditora per tal que anessin fent el recopilatori per quan l’auditora se’ls adreci formalment, una circumstància que ja s’ha produït en molts casos.

En alguns dels casos, la responsable de la CASS empresonada s’hauria limitat a destruir els rebuts que havia emès i que obraven en poder de la parapública, segons fonts coneixedores del treball que es du a terme. Però si la persona que al seu dia va fer el pagament -l’efectiu hauria estat el vehicle més senzill per a la cap d’inspecció per, presumptament, apropiar-se de diners- conserva el rebut que se li va lliurar a ell, aviat s’és descobert el forat. I d’aquí que es miri de reconstruir tot plegat. Ara també pot ser que es faci pagar justos per pecadors. Potser que a la CASS consti un deute que al seu dia se saldés però que qui el va saldar no hagi conservat el justificant.El nou consell de la parapública revisa les mesures sobre les pensions

El nou consell d’administració de la CASS s’ha reunit de forma efectiva per primer cop després de constituir-se aquest matí. I una de les primeres coses que ha començat a fer és repassar les mesures que els seus antecessors van posar sobre la taula de Govern per tal de garantir la sostenibilitat del sistema de pensions. El president del consell d’administració, Jean-Michel Rascagneres, ha refermat la urgència amb què cal actuar -“si pot ser demà, no cal que sigui demà passat”, ha esmentat metafòricament- i ha reiterat que “és un tema de matemàtiques: les xifres canten. Hi ha un problema i cal demanar que s’actuï sense esperar que el mal ens vingui a sobre”.

Rascagneres considera que, ara per ara, no creu que les posicions i els criteris dels representants al consell d’administració hagin canviat, en al·lusió a com n’és de crítica la patronal sobre moltes de les mesures plantejades. En aquest sentit, el president del consell d’administració, sense fer al·lusió directa al representant dels empresaris, ha recordat que les decisions en el marc de l’organisme que lidera es miren d’adoptar amb un nivell de consens tant elevat com sigui possible i ha recordat que les mesures per a la sostenibilitat de les pensions tenien el suport de set dels vuit integrants del consell.

Durant la reunió del consell d’administració d’aquest dimecres, s’ha donat compte de la finalització del mandat del mediador de la CASS, Josep Maria Goicoechea, i s’ha adjudicat la redacció del projecte arquitectònic (que farà l’arquitecte Miquel Burgués) per reordenar la planta baixa de l’edifici per tal de poder prestar una millor atenció a l’usuari. També s’han elaborat diversos informes relatius a canvis que el Govern preveu introduir ben aviat entorn a la pròpia CASS o al marc sanitari global en el marc de la reforma que es prepara des de fa anys i panys. La CASS ha comunicat que està preparada per a la posada en marxa de la figura del metge referent i  la factura electrònica.  

També ha dissenyat la parapública una nova eina per a resoldre les discrepàncies que sorgeixen en les valoracions mèdiques que de vegades hi ha sobre l’estat de salut d’un afiliat. Així, s’establirà un tribunal mèdic format per un facultatiu de la CASS, un pèrit extern i un metge proposat pel departament de medicina legal i forense l’informe del qual haurà de ser vinculant per al consell d’administració de la CASS. Es pretén així evitar o reduir, almenys, el volum de litigis que manté oberts la parapública per aquesta qüestió. 

 

Etiquetes

-

Relacionat

La CASS amplia amb una auditoria externa la investigació per determinar l’abast del frau comès per la cap d’inspecció
-

Relacionat

La pensió de la Lola i la deixadesa de la CASS
El cap de Govern, Toni Martí, passa revista als agents de la policia durant la celebració de la patrona.

Relacionat

Martí recorda a la patronal que les mesures sobre la CASS “han de ser equilibrades entre assalariats i empresaris”
-

Relacionat

La patronal carrega contra Govern i Rascagneres pel “campi qui pugui” a la CASS

Comentaris

Trending