La CASS es vanta que van ser els controls interns que van permetre detectar les apropiacions de la cap d’inspecció

Estupefacció pel muntant del forat que hauria generat l’exempleada, que la parapública va denunciar inicialment per una suposada apropiació de 20.000 euros

-
-
“Els protocols de controls interns van permetre detectar les irregularitats i aquests controls s’han revisat i ampliat.” La Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) defugi qualsevol responsabilitat més enllà de la que directament tindria i està pagant judicialment l’excap de l’àrea d’inspecció de la parapública, que va recuperar la llibertat provisional aquest dimarts després de més d’un any de reclusió preventiva. El muntant del forat que l’extreballadora hauria generat, i que puja a 246.000 euros segons l’auditoria encarregada per la pròpia CASS per ordre de la Batllia, està causant estupefacció en diversos fronts. Fins i tot dins mateix de la parapública, que va denunciar l’exempleada per una presumpta apropiació de 20.000 euros.

La dona, de 51 anys i detinguda a mitjan maig de l’any passat, va quedar en llibertat aquest dimarts a la tarda després que el Tribunal de Corts n’ordenés el seu alliberament arran d’un error denunciat per la defensa i comès per la responsable judicial de la investigació, que no va notificar degudament la tercera pròrroga de la presó i, a més, va imputar a la processada un delicte, el de blanqueig, que mai fins llavors se li havia atribuït. Més enllà de l’error judicial que ha permès que l’exalt comandament de la CASS hagi deixat el centre penitenciari, i que també ha deixat atònits a diversos operadors jurídics, el que sorprèn més és el volum de diners distret i el fet que no es detectés abans.

La CASS ha recordat que van ser els seus propis controls interns els que van permetre descobrir la mala praxi de la treballadora i que, per tant, es va actuar en conseqüència. Altres fonts, però, han recordat, també, que va ser com aquell qui diu un treballador, un company de l’ara processada, qui es va adonar de la situació i va fer com aquell qui diu la seva pròpia investigació. No obstant això, aquest fet es va dur a terme quan ja feia molt temps que la dona s’apropiava de diners. Cert és, segons diverses fonts, que durant molt temps les quantitats distretes eren molt petites i des d’un moment concret fins a la detenció la situació es va descontrolar.

La dona, que pateix una addicció reconeguda al joc, va quedar aquest dimarts a la tarda en llibertat arran d’un error judicial denunciat per la seva defensa

La parapública ha recordat també que arran de la detenció “de l'antiga cap de control administratiu, aquesta va ser acomiada per falta molt greu i informada de la decisió de la CASS”. Per ara, la Seguretat Social es manté com a actor civil en aquesta causa. És a dir, no acusa. Només s’ha constituït en part per poder reclamar els danys i perjudicis patits. És a dir, per exigir el retorn dels diners que s’acabi acreditant que l’extreballadora es va quedar.

Sobre les quantitats -els 246.000 euros que diu l’auditoria encarregada per la pròpia CASS-, la parapública no es posiciona. Segons que ha explicat la parapública ha preguntes de l’Altaveu, “les conclusions de l'auditoria van ser trameses a Batllia i formen part de la instrucció. Per tant no farem declaracions sobre una instrucció que està en curs”. Alhora, “a l'acabament de la instrucció de la causa es valorarà l'eventual interposició d'una querella criminal”. Altres fonts properes a la Seguretat Social consultades han assegurat que és possible que s’acabi posant sobre la taula amb més celeritat de la que es preveia fins ara l’adopció de més mesures. I, fins i tot, que s’exigeixi la depuració de responsabilitats més enllà de la pròpia excap d’inspecció, que patiria una addicció al joc, una ludopatia, mèdicament reconeguda. Per damunt tenia diversos responsables jeràrquics que no van advertir, suposadament, res de res.

Comentaris (4)

Trending