La Batllia pretenia condemnar per maltractament animal els propietaris d'un gos mort i multar-los amb 200 euros

Comentaris

La Batllia pretenia condemnar per maltractament animal els propietaris d\'un gos mort i multar-los amb 200 euros
La Batllia pretenia condemnar per maltractament animal els propietaris d\'un gos mort i multar-los amb 200 euros

La Batllia va sol·licitar al seu dia que es condemnés els propietaris d’un gos que va morir a Canillo per una contravenció penal de maltractament d’animal i que se’ls imposés 200 euros de multa. La proposta de la batlle instructora-jutjadora es va fer en el marc d’un judici ràpid -formalment denominat ordenança penal al Principat-, i davant l’oposició dels processats d’acceptar la pena pretesa en primera instància, al final serà el Tribunal de Corts qui jutjarà els propietaris de Lluna, un cadell de llaurador. S’espera que ara la pretensió de la fiscalia sia més elevada del que volia la batlle Cristina Bea.

El Codi penal recull en el seu article 502 la contravenció penal de maltractament d’animal. L’esmentat precepte, per poder condemnar algú, estableix que hi ha d’haver un maltracte cruel contra l’animal i que si aquest existeix la multa màxima a imposar és de 600 euros. La família propietària del gos, que en tot moment s’ha presentat davant la Justícia i ha acudit a tants actes com se’ls ha convocat tot i ser estrangera, no va voler acceptar que hagués maltractat l’animal, que el considerava un integrant més del nucli familiar. 

Els fets van passar el juliol de l’any passat a Canillo. La família en qüestió tenia concertada una estona d’oci en un hotel de la parròquia. No hi podia acudir amb el gos. Van deixar estacionat el vehicle amb el qual havien vingut al Principat i l’animal es va quedar dins. Segons haurien manifestat els propietaris del cadell de llaurador, estaven convençuts que, com d’altres vegades, havien deixat una finestra parcialment oberta perquè l’animal pogués airejar-se. Però no va ser el cas i el dia va ser molt calorós. Un vianant hauria vist com el gos patia i va alertar els bombers, que va trencar el vidre del vehicle per poder rescatar el llaurador i mirar de reanimar-lo. Sense sort.

L’organització ecologista i animalista Laika va denunciar els fets concrets alhora que sol·licitava un enduriment de les penes a imposar per maltractar els animals. Els propietaris del gos mort s’haurien mostrat en tot moment afligits i no van voler assumir la condemna que se’ls proposava perquè consideren que en cap cas van maltractar el seu llaurador. Com a molt, i fent un símil amb els delictes contra la integritat física, es podria considerar que la mort del gos hauria estat un homicidi per imprudència. Per la imprudència de no haver deixat entreoberta la finestra. L’homicidi per imprudència està previst i tipificat en el cas de les persones. Però no davant els animals. I per aquest motiu la família considera que ja ha pagat prou pena amb la mort de l’animal de companyia.

Comentaris

Trending