La Batllia no acusa de res la immensa majoria dels 129 bloquejats en el 'cas Landstreet'

Comentaris

La Batllia no acusa de res la immensa majoria dels 129 bloquejats en el \'cas Landstreet\'
La Batllia no acusa de res la immensa majoria dels 129 bloquejats en el \'cas Landstreet\'

La Batllia no formula cap acusació contra la immensa majoria de les persones, ja sigui físiques o jurídiques, a les quals bloqueja els comptes en el marc de la investigació del ‘cas Landstreet’. La decisió de la instructora de la causa, Canòlic Mingorance, respon només, segons diverses fonts jurídiques, al fet d’assegurar una eventual responsabilitat civil si mai s’acabés resolent que la societat panamenya va cometre una activitat il·lícita que comportés danys econòmics.

Malgrat que és totalment legítim ordenar congelació de comptes per assegurar la responsabilitat civil però sense acusar de res les persones a les quals se’ls trava una quantitat de diners, la mesura ha sobtat, i molt, entre els afectats, que en alguns casos ja han començat a fer accions legals per aclarir la situació. Formalment, Mingorance no ha comunicat encara l’aute de la setmana passada pel qual ordena l’embargament de comptes. Així, hi ha persones embargades que ni tan sols saben que ho estan. Els bancs del Principat, els únics als quals s’ha tramès l’aute perquè procedeixin al bloqueig, ja han procedit a travar els diners que se’ls diu. Una dificultat afegida per als afectats és que malgrat que la Batllia dicta un embargament per unes quantitats concretes, la trava la formulen tots els bancs on els afectats tenen compte i, així, la suma congelada es duplica, triplica… o el que sigui en funció del cas.

Hi ha 129 persones bloquejades que sumen en conjunt una mica més de quaranta milions d’euros. Són totes les persones que van rebre diners de Landstreet ja fos com a directius o treballadors de BPA, com a col·laboradors en algunes matèries o com a prescriptors. Les traves van, en alguns casos, des de 20 euros a uns quants milions. I la diversitat d’embargats és molt gran. Des de l’antic conseller delegat del banc en resolució, Joan Pau Miquel, que alhora era un dels accionistes de Landstreet (curiosament, als altres dos accionistes no se’ls trava res entenent la jutge que han percebut el que tenien pactat en relació a l’assessorament i gestió del fons Dolphin) fins a l’exconsellera de DA Meritxell Mateu passant per un dels accionistes majoritaris de BPA, Higini Cierco.

En aquest darrer cas, la Batllia ha dictat un bloqueig de quelcom més de 648.000 euros. És la quantitat que ja al seu dia va transcendir que apareixia en la comptabilitat de la societat panamenya.La transferència que suposadament hi hauria entre Landstreet i un compte personal d’Higini Cierco respon a un reintegrament que Joan Pau Miquel va fer a l’accionista majoritari de BPA, qui havia fet un avenç de fons de 648.000 euros per facilitar l’adquisició per part del conseller delegat del banc d’un paquet accionarial de BPA que fins llavors estava en mans del Grup Julia. Els accionistes majoritaris de BPA, tant a títol personal com en la seva condició de presidents no executius de l’entitat bancària, tenien degudament documentada aquesta operació, tal i com ja van informar el setembre de l’any passat.

De fet, aquella informació havia estat sempre a disposició de les autoritats judicials, que mai no han reclamat res ni han pres declaració a ningú. De fet, la instructora no ha demanat cap explicació, pràcticament, a cap de les prop de 130 persones a les quals ha travat els comptes. Ha tirat pel dret i poca cosa més, en un gest que algunes fonts jurídiques asseguren que podria tenir a veure, també, amb la propera visita (es preveu per als primers dies de març) d’una delegació del Moneyval que ha d’avaluar el funcionament del país. Seria una mostra, igual com la condemna als excònsols de Sant Julià, per deixar clar que Andorra actua amb rotunditat davant de qualsevol dubte o eventualitat.

En tot cas, i tornant a la transferència de 648.000 euros que figura en la comptabilitat de Landstreet cap a un compte personal de l’accionista majoritari de BPA, els assessors legals de Cierco ja haurien acreditat davant els òrgans judicials aquella operació. Hi ha diferents escriptures elevades degudament a públiques que recullen els acords establerts entre les parts. Cierco tan sols va intervenir per fer possible l’entesa en la compra-venda de les accions acordada entre les hereves de la senyora Julia Bonet i Joan Pau Miquel.

Comentaris

Trending