La Batllia culmina el ball d'encausaments i desencausaments en el 'cas BPA'

Comentaris

La Batllia culmina el ball d\'encausaments i desencausaments en el \'cas BPA\'
La Batllia culmina el ball d\'encausaments i desencausaments en el \'cas BPA\'

La batlle instructora del ‘cas BPA’, Canòlic Mingorance, ha culminat recentment el ball d’encausaments i desencausaments dut a terme els darrers dies en el marc d’una nova onada investigadora en relació a una peça separada relacionada amb la causa principal derivada de la intervenció de Banca Privada d’Andorra. Mingorance ha decretat l’arxiu parcial de la causa referent a set persones que inicialment havia citat i encausat. I, per contra, ha ampliat la incoació sumarial respecte de quatre treballadors més de l’entitat. En total hi ha 23 persones -gestors en la seva àmplia majoria- que estant el que comunament (encara que no en terminologia jurídica andorrana) es diria com a imputats en aquest nou cas.

La major part dels encausats o investigats ja ho estaven per altres fets directament relacionats. I és que segons les fonts jurídiques consultades, el moll de l’ós d’aquesta peça separada, que ja fa un temps que es va obrir però que s’havia mantingut aturada, és la pràctica de compensacions dineràries que van més enllà de l’empresari Rafael Pallardó, que es vincula a l’‘operació Emperador’. Justament, un informe policial inclòs en aquesta causa principal conclou que els diners moguts per Pallardó en qualsevol cas tenien únicament un origen fiscal. I l’evasió fiscal no està tipificada com a delicte al Principat.

El ball de noms està generant, en gran part, per una erroda del departament de compliment normatiu liderat per designació de l'AREB per Alfredo Español. Segons les fonts, Español hauria acabat facilitant una relació de persones a la policia que contenien noms que mai havien estat relacionades amb els fets amb els quals es preveia investigar. El llistat va acabar a la policia i directament a la Batllia. Els uns i els altres sense fer grans comprovacions van inculpar les persones que apareixien en aquella relació i les van citar. Sense ni tan sols haver de declarar, però, la Batllia ha hagut de fer marxa enrere després que les queixes d'alguns dels afectats van portar el departament de 'compliance' a refer el llistat i rectificar els errors.

La causa en el marc de la qual s’han formulat les noves inculpacions inclou tot un seguit de casos compensatoris amb empresaris diversos. Fonts jurídiques han advertit dues qüestions que es consideren no menors. D’una banda han recordat els consultats que les dates en què s’haurien fet els intercanvies als quals al·ludeix la investigació, dites pràctiques no estarien prohibides. De l’altra, les fonts han observat que com a mínim dos dels encausats no només no treballen ja a BPA si no que ho fan a una altra entitat andorrana. I encara més, quan aquests empleats van marxar una part important dels seus clients, dels clients als quals ells gestionaven els comptes, també van deixar BPA.

Les fonts consultades han explicat que el gros d’aquells clients que van deixar BPA quan ho van fer els gestors encausats en el marc de la causa ‘Pura Sang’, com els investigadors han anomenat la investigació principal del que al carrer es coneix com ‘cas BPA’ van anar a parar principalment a Andbank. En aquesta entitat s’haurien aplicat, segons les fonts, operatives molt similars a les que ara mereixen el retret judicial. Per això les fonts jurídiques consultades han mostrat el seu convenciment que més aviat o més tard la batlle no tindrà més remei que obrir una peça separada o una causa directament nova per investigar tot aquest altre conjunt de fets.

Els consultats han recordat que un dels gestors que va passar de BPA a Andbank era especialista en clients del Llevant espanyol, que darrerament ha estat notícia pel fet que han transcendit múltiples casos de suposada corrupció, amb l’ajuntament de València en l’epicentre. De fet, hi hauria diversos comptes bloquejats a Andbank per, com a mínim, un cas que afecta dirigents del PP i una entitat bancària de la comunitat valenciana. Fins al punt que la pròpia Mingorance, juntament amb el fiscal general, Alfons Alberca, es van desplaçar fa uns mesos a Madrid per prendre declaració a uns detinguts vinculats a aquesta causa.

Comentaris

Trending