La Batllia comença a desbloquejar comptes de persones travades pel 'cas Landstreet'

Comentaris

La Batllia ha començat a desbloquejar, sense massa problemes, els comptes de diverses de les persones que havia travat en el marc de la causa Landstreet, paral·lela al ‘cas BPA’. En alguna ocasió, la instructora de la causa, Canòlic Mingorance, ha desbloquejat comptes perquè el bloqueig general que va dictar -és a dir, la comunicació que va fer a tots els bancs andorrans- va comportar que en alguns casos es congelessin dipòsits per un valor molt superior al que la batlle pretenia. Però no només això. Mingorance ha començat a destravar ja comptes en quedar acreditat que les persones bloquejades no han fet res de mal fet. En aquesta situació si troben, especialment, prescriptors de BPA.

Fa un parell de setmanes, i de forma desconcertant per a la majoria d’afectats, Mingorance va dictar un aute -notificat als perjudicats després que s’hagués comunicat la decisió als bancs per evitar moviments bancaris que permetessin eludir la mesura- que bloquejava els comptes de 129 persones físiques o jurídiques. La immensa majoria dels bloquejats, gairebé un centenar, corresponia a prescriptors del banc ara en procés de resolució que cobraven les seves comissions a través de Landstreet, unes comissions degudament acreditades davant l’Agència de tributs andorrana atès que va percebre dos milions llargs d’euros en concepte d’impost sobre les rendes dels no residents. I és que la majoria de prescriptors són persones que no resideixen fiscalment al Principat.

Els bloquejats, a poc a poc, han anat presentant documentals que mostren, que evidencien, que van fer els serveis o les actuacions per les quals van rebre els pagaments en virtut dels quals se’ls congelaven ara els dipòsits. A mida que s’han acreditat aquests passos, la Batllia, segons diverses fonts, ha començat a destravar comptes. I si va sorprendre la congelació, també està sorprenent, encara que “s’agraeix”, segons les fonts, la celeritat amb que s’està duent a terme la descongelació. En qualsevol cas, les fonts han lamentat que el bloqueig tan generalitzat en el marc d’una causa “que es pot rebatre molt i que de fet, els principals implicats estan rebatent de forma molt potent amb informes clars i contundents”, sembla més “una mesura de la por” que “no pas una altra cosa”.

Les mateixes fonts també han lamentat que hi hagi massa casos, sobretot en relació amb la investigació relacionada amb BPA, que “des la Justícia pressuposi, d’entrada, que tothom és culpable mentre no es demostre el contrari. Vaja, una reversió inaudita i molt perillosa del principi universal que tothom és innocent si no es demostra el contrari”. A nivell penal, aquest concepte o principi hauria de funcionar. En matèria fiscal o administrativa, la cosa canvia segons les jurisdiccions. En tot cas, “no sembla que s’hagués fet un treball gaire exhaustiu de diligència, de comprovar si hi havia elements per bloquejar de la manera tan generalitzada que es va fer” perquè “a la mínima que s’estan presentant documents, justificants, en molts casos s’aconsegueix el desbloqueig”.

El cas de les cases de canvi

Entre els bloquejats -i dels quals no ha transcendit si estarien en el llistat de persones, físiques o jurídiques que han començat a ser alliberades- hi ha un grapat de responsables de cases de canvi argentines. També percebien comissions en qualitat de prescriptors. Els afectats no volen fer rebombori perquè “temen” les “mesures de represàlia” de l’administració andorrana segons fonts properes. Però les mateixes fonts han recordat que poc després que responsables d’algunes cases de canvi que encara tenen travats a BPA desenes de milions d’euros van interposar una querella criminal contra persones i institucions responsables de la gestió de la crisi bancària, se’ls van bloquejar els comptes personals. És a dir, no és que estiguessin congelats a BPA perquè no han aconseguit fer el pas a Vall Banc -circumstància que ha passat en alguns casos- és que a més a més se’ls bloquejaven aquells comptes per ordre judicial.

Les fonts consultades han confirmat l’existència de querelles recents que basarien la seva acusació, entre altres, en l’apropiació indeguda. Però no n’han volgut donar més detalls per no ser objecte “de represàlies”, com ja s’ha dit. Tampoc no ha agradat gens als empresaris argents que la televisió pública andorrana informés sobre el bloqueig de comptes centrant-se justament en les cases de canvi argentines i donant el nom de totes elles (denominació de les societats o dels seus responsables, segons fos el cas). Han recordat que aquesta circumstància els està generant molts problemes al seu país. Els clients finals no entenen “que no són els canvistes els responsables de la seva situació si no el fet que un bon dia es va decidir la intervenció del banc on estaven dipositats els seus estalvis i que aquella intervenció s’ha anat allargant i gestionant de manera, com a mínim, poc diligent”.

Comentaris

Trending