La 'batalla de la plataforma' de Soldeu posa en risc la continuïtat de l'actual domini de Grandvalira

Comentaris

La \'batalla de la plataforma\' de Soldeu posa en risc la continuïtat de l\'actual domini de Grandvalira
La \'batalla de la plataforma\' de Soldeu posa en risc la continuïtat de l\'actual domini de Grandvalira

La ‘batalla de la plataforma’ de Soldeu posa en risc el futur del domini esquiable Grandvalira tal i com es coneix actualment. Encara que no és la primera vegada que els dos socis de Nevasa, la denominació mercantil de Grandvalira, tensionen la relació fins a uns límits insospitats, el fet que la família Viladomat, que ostenta la majoria de les accions de Saetde, hagi recorregut contra la declaració d’interès nacional del projecte que hauria de permetre allargar la pista de l’Avet amb una passarel·la que cobrirà el riu parcialment i que possibilitarà la construcció d’un aparcament per a gairebé mig miler de vehicles pot portar al trencament entre l’esmentada Saetde i Ensisa, la societat que gestiona les pistes canillenques. Fonts properes tant al comú de Canillo com a la societat que ostenta la gestió del Pas de la Casa i Grau Roig han reconegut que “probablement” la situació derivada del projecte de la plataforma comportarà un esclat de difícil marxa enrere. 

A la corporació canillenca hi ha “malestar i indignació” amb la posició del soci majoritari de Saetde, que alhora, com s’ha dit, és soci de Nevasa-Grandvalira. És clar, però, que també a Canillo hi ha rebombori amb la plataforma. No pas tots els veïns, ni tan sols a Soldeu, la veuen bé. Ni molt menys. I es veu com un tracte de favor a un determinat empresari concret (Grup Calbó). Formalment, la petició de declaració d’interès nacional del projecte la va sol·licitar el comú. I l’ha acabat avalant el Govern, que a través del ministre portaveu interí Gilbert Saboya n’ha defensat la idoneïtat. L’esmentada declaració, si no canvien molt les coses, acabarà davant els tribunals. Entén la família Viladomat -i també ho entenen la majoria de formacions representades al Consell General- que l’esmentada passarel·la no s’acull a cap dels preceptes que la Llei del sòl prescriu per poder dur a terme l’esmentada declaració. L’executiu manté que sí.

De moment, el comú de Canillo ha frenat una mica la velocitat de creuer que volia donar al projecte. Vist el recurs de Viladomat i la polseguera que està sorgint a l’entorn de la plataforma, es miren més els passos a donar amb peus de plom. La corporació, formalment, no ha fet arribar directament el seu “malestar” a Joan Viladomat encara que l’empresari se’l pugui imaginar. Ara, la propera reunió del consell d’administració de Nevasa, que s’ha de celebrar en breu, es preveu d’allò més calenta. I podria ser un clar termòmetre de cap a on poden anar els trets.

El recurs contra la declaració de l’interès nacional de la plataforma és una via per frenar probablement la construcció de l’equipament. Però associat a això hi va una mena de clam de la família Viladomat, en primer lloc, i de Saetde, també, després. Els Viladomat entenen que una part dels terrenys on es pretén bastir la passarel·la haurien acabat ‘en mans’ del Grup Calbó a través d’uns suposats tripijocs que implicarien els Viladomat però també la família Salvans i Ensisa. I no estan ara disposats, els primers, a baixar del burro quan, justament, una actuació d’aquest tipus els podria arribar a servir per recuperar allò que creuen legítimament seu i un altre se n’hauria, presumptament, apoderat.

I, a més, no es pot oblidar que una part del repartiment dels beneficis de Nevasa, de Grandvalira, van en funció dels forfets que es vénen, del punt d’accés d’esquiadors al domini. I considera Saetde que la construcció de la plataforma de Soldeu més altres iniciatives que posteriorment hi puguin anar associades acabarien decantant la balança a favor d’Ensisa. És a dir, que la societat canillenca aportaria més accessos que no pas l’encampada. Guerra? Segur. I no és nova. Però l’aposta decidida del comú de Canillo per la plataforma i la ferma oposició dels Viladomat vers la mateixa és un xoc de trens massa enrevessat. La marca Grandvalira probablement continuarà denominant un domini esquiable pirinenc. Però el domini potser deixarà de tenir les potes de Soldeu i el Tarter i el Pas de la Casa i Grau Roig acabaran mirant més al nord. Que ja se sap que Saetde ha fet més d’una incursió cap a Porta.

Comentaris

Trending