Xoc entre el ministeri de Justícia i el Consell Superior per la figura que desencalli la Batllia

Mentre el poder judicial defensa que siguin uns assessors que es puguin incorporar d’immediat i durant un temps eventual, el departament liderat per Rossell creu que s’ha d’apostar per reforçar la presència de secretaris judicials

Enric Casadevall conversant amb Josep Maria Rossell en presència del secretari d'Estat Joan León.
Enric Casadevall conversant amb Josep Maria Rossell en presència del secretari d'Estat Joan León. Toni Solanelles

Ministeri de Justícia i Consell Superior (CSJ) discrepen sobre la figura que hauria de contribuir a rebaixar el volum de feina pendent que hi ha a la Batllia. A desencallar dossiers que en alguns casos porten anys i anys en un armari, en un prestatge. El president de la cúpula judicial, Enric Casadevall, ha admès “divergències” entre les dues institucions sobre el tipus de professional a incorporar. Casadevall i el seu equip aposten per un assessor eventual mentre que el departament que lidera Josep Maria Rossell creu que s’ha de reforçar la presència de secretaris judicials.

El poder judicial s’inspira en un format pel qual ha apostat el ministeri de Justícia francès. I considera que la figura de l’assessor jurídic “és més eficient” especialment perquè complint els requisits que es demanessin seria d’incorporació immediata. En canvi, un secretari judicial ha de passar tot un procés de concurs i de formació posterior. I el que prima hores d’ara el Consell Superior és donar sortida a “allò endarrerit”. “És més eficient perquè és més ràpid”, ha mantingut Casadevall que ha reconegut que el ministeri és partidari dels secretaris judicials.

Enric Casadevall adreçant-se a la nova batlle Berta Hidalgo en l'acte de presa de possessió i jurament.

Relacionat

La fiscalia fa figa i les batllies que investiguen delictes econòmics “van molt a remolc”

El Consell Superior considera que per treure feina endarrerida ni hauria prou amb una figura eventual. Això sí, “necessitaria un canvi legislatiu”. En canvi, el secretari judicial “una vegada entra dins la carrera judicial” hauria de persistir. Una altra cosa seria que amb el pas del temps les possibles baixes no es cobrissin. En tot cas, “són dues figures diferents i dos contractes diferents” que cal avaluar quina convé més. Els batlles no serien gaire partidaris dels assessors perquè, a priori, no els dona confiança tenint en compte que són ells els que han d’acabar firmant les resolucions.

S’ha de veure com s’acabarà resolent. Més encara tenint en compte que la plaça de secretari judicial s’ha revelat com manifestament poc atractiva. De fet, Casadevall ja va reconèixer fa uns dies que no estava suficientment remunerada aquesta plaça. Aquest dilluns, en el marc d’un acte amb la Universitat d’Andorra (Ud’A), el president del Consell Superior de la Justícia ha explicat que entre els anys 1998 i 2003 el salari del secretari judicial s’ha rebaixat dos cops. I que si al 2001 el sou era de 3.000 euros mensuals, actualment és de 2.650. “És un fre; el salari no és atractiu. I tenim la intenció de retocar-lo.”

Comentaris (6)

Trending