La fiscalia fa figa i les batllies que investiguen delictes econòmics “van molt a remolc”

Per segona vegada en pocs mesos el Consell Superior ha de declarar desert un concurs per cobrir dues vacants al ministeri públic; la cúpula judicial admet que paga poc als secretaris judicials i aposta per contractar assessors jurídics per desencallar causes endarrerides

Enric Casadevall adreçant-se a la nova batlle Berta Hidalgo en l'acte de presa de possessió i jurament.
Enric Casadevall adreçant-se a la nova batlle Berta Hidalgo en l'acte de presa de possessió i jurament. Toni Solanelles

La fiscalia pateix un problema seriós. Ho ha reconegut el president del Consell Superior de la Justícia, Enric Casadevall, després de la jura com a batlle de la darrera secretària judicial, per ara, que fa el salt de categoria. Casadevall ha explicat que per segon cop en pocs mesos s’ha hagut de declarar desert un concurs que pretenia cobrir les dues vacants que hi ha al ministeri públic. Casadevall ha admès també que la remuneració actual dels secretaris és baixa i ha anunciat que l’aposta de la cúpula judicial per desencallar causes endarrerides és contractar temporalment assessors jurídics.

Berta Hidalgo ha pres possessió oficial aquest matí del càrrec de batlle. Per diverses circumstàncies personals relacionades amb contagis de coronavirus, la secretària judicial, una dels cinc que han pujat de categoria, no havia pogut prestar jurament. Ho ha fet com és costum enmig de diversos representants institucionals vinculats al món de la Justícia. El fet que cinc secretaris judicials hagin passat a batlle ha vestit un sant però n’ha desvestit un altre: hi ha sis vacants i no hi ha gent que es presenti als concursos. “El salari no està a l’alçada. Si no es presenta gent vol dir que el lloc no és atractiu pel nivell que es demana, i menys ara, que amb l’entrada en vigor del Codi de procediment civil hi ha més exigència”, ha dit Casadevall.

El nou batlle Sergi Costa (dreta) pronunciant el seu discurs després de prometre el càrrec.

Relacionat

El Consell Superior preveu una vintena de places més a banda de les vacants per reforçar la Justícia

El president del poder judicial ha posat de relleu les dificultats que encara més hi ha a nivell de fiscalia i de les batllies especialitzades en delictes econòmics i, sobretot d’ençà a un temps, a la ciberdelinqüència. Fins fa pocs dies hi havia un procés obert per cobrir dues vacants de fiscal, però algun dels candidats es van retirar abans d’hora, altres durant el procés i els que han arribat fins al final, ben pocs, no han mostrat el nivell. Malgrat que s’ha reforçat el ministeri públic amb algun secretari judicial, la falta de fiscals adjunts “és un problema”, com ha admès Casadevall.

¿Què motiva que l’interès per a la fiscalia sigui tan baix? El president del Consell Superior no ho ha sabut explicar. El cert, però, és que dues de les adjuntes ja fa temps que van passar cap a la magistratura i els seus llocs no han estat coberts. En breu es publicitarà un nou concurs per mirar si hi ha sort. Les sis vacants de secretari judicial no es convocaran fins al setembre. Casadevall ha explicat que s’està acabant de definir el pla de xoc per mirar de resoldre l’embús en el dia a dia que pateix la Justícia. Després haurà de valorar el Govern si hi ha la disponibilitat econòmica necessària per poder promoure un crèdit extraordinari.

Dilluns se signaran els tres convenis amb la Universitat d’Andorra (UdA) que han de permetre dotar la formació andorrana d’una millora en matèria jurídica en vista a mirar d’animar més joves a voler integrar-se a la carrera judicial

En el pla de xoc s’hi proposa la revisió del salari dels secretaris judicials i es planteja també la contractació temporal d’assessors jurídics que ajudin a analitzar expedients encallats i mirar de desencallar-los. No serien funcionaris, sols eventuals. Les places funcionarials que es proposin, una vintena, servirien per resoldre les necessitats diàries. “Però allò més complicat és l’estoc”, ha afirmat el president del Consell Superior, que ha reconegut també que en matèria de batllies especialitzades “anem molt a remolc” davant unes causes que són cada vegada més voluminoses i complexes. Els assessors jurídics -“que no seria un nombre excessiu, potser quatre o cinc”- haurien de permetre reduir els casos més antics, encara que la resolució que pertoqui sempre haurà de correspondre signar-la al responsable de l’oficina judicial. La figura dels assessors, segons Casadevall, seria “ben vista pel Col·legi d’Advocats”.

Enric Casadevall ha explicat també que dilluns se signaran els tres convenis amb la Universitat d’Andorra (UdA) que han de permetre dotar la formació andorrana d’una millora en matèria jurídica en vista a mirar d’animar més joves a voler integrar-se a la carrera judicial. Hi haurà un conveni marc i dos d’específics: un per incorporar noves assignatures concretes al màster de Dret i així facilitar que el curs d’accés sigui més senzill o directament no calgui, i un curs de dos anys no reglat que permeti a funcionaris actuals de l’administració de Justícia formar-se en vista a futurs concursos. Aquesta formació suposarà “un plus” en edictes que es convoquin a partir d’ara.

Comentaris (10)

Trending