El Consell Superior preveu una vintena de places més a banda de les vacants per reforçar la Justícia

El poder judicial està acabant d’elaborar el pla de xoc per presentar al ministeri en un parell de mesos com a màxim per tal que s’acordi el crèdit extraordinari necessari per poder pal·liar les mancances

El nou batlle Sergi Costa (dreta) pronunciant el seu discurs després de prometre el càrrec.
El nou batlle Sergi Costa (dreta) pronunciant el seu discurs després de prometre el càrrec. Toni Solanelles

El Consell Superior de la Justícia pensa en una vintena de llocs de treball a banda dels que ara cal cobrir de forma urgent atès que són vacants per reforçar la Justícia i mirar de treure-la del col·lapse que encara la persegueix i continua generant, tot sovint, condemnes del Tribunal Constitucional a l’Estat per dilacions indegudes en els processos que fa anys que estan oberts. Les places necessàries són tot just una estimació embrionària, tal i com ha reconegut el president de la cúpula judicial, Enric Casadevall.

Aquest dimecres ha pres possessió oficial del càrrec un dels cinc secretaris judicials que ha fet el salt a batlle. En aquest cas, Sergi Costa era secretari judicial a la fiscalia. Costa ha fet un llarg i emotiu repàs d’agraïments, especialment als familiars tot recordant que els seus pares van arribar al Principat la dècada de 1970 mirant de llaurar-se un futur millor que el que tenien llavors a Portugal. Costa ha encoratjat especialment “els nacionals andorrans a presentar-se als concursos” per a la provisió de places a l’administració de Justícia.

Hores d’ara, hi ha la necessitat imminent, ha recordat Casadevall, de cobrir les cinc places de secretari judicial que han deixat vacants aquells que han fet el salt a la Batllia. El president de la cúpula judicial ha explicat que de moment hi ha sols una plaça coberta -hi ha un lloc de substitut que per designació directa està ocupant un familiar directe d’un membre del Consell Superior de la Justícia que estaria generant cert enrenou- i ha recordat que hi ha un procés en marxa per cobrir les dues places de fiscal adjunt que estan vacants. Casadevall ha reconegut que si ve és normal i lògic que els secretaris judicials acabin fent el salt a batlles (ara totes les batllies tindrien assignat el seu corresponent titular) més problemàtic és el fet que costa que accedeixin a l’administració de Justícia professionals externs a ella.

Més enllà de les vacants estrictes, s’està elaborant “un pla de xoc per veure què és el que fa falta” i poder “donar un impuls” a la Justícia. “S’han analitzat moltes coses”, ha explicat el president del poder judicial que ha dit que espera que “en un màxim d’un parell de mesos” hi hagi elaborat el document amb les necessitats detectades. Es podrien necessitar, potser, una vintena de persones entre secretaris judicials, oficials i administratius. L’anàlisi ha d’acabar-se “d’afinar” per poder detallar exactament què es necessita i el ministeri de Justícia, que haurà d’articular un crèdit extraordinari, pugui donar-hi el vist-i-plau.

El Consell Superior, que està també treballant amb la Universitat d’Andorra (Ud’A) formacions en l’àmbit de la judicatura i en un doble format -introduint assignatures del món judicial al màster actualment existent o creant un màster específic per a la judicatura-, està analitzant jurisdicció per jurisdicció cadascuna de les necessitats, a banda de disposar dels informes elaborats pels dos inspectors judicials.

Comentaris (8)

Trending