El Tribunal de Corts acorda la continuïtat del judici del ‘cas BPA’

Malgrat que el Col·legi d’Advocats havia recomanat “per un criteri de prudència” que els lletrats que tenien dubtes sobre la seva compatibilitat vist que havien assessorat Rafael Pallardó no continuessin en el cas, els magistrats i la fiscalia els han garantit que no hi ha cap problema

Imatge d'arxiu de la bancada dels advocats defensors.
Imatge d'arxiu de la bancada dels advocats defensors. Toni Solanelles

“El tribunal ha decidit continuar el judici.” “Si en el moment processal actual no es veu cap problema, no cal que l’anem a buscar.” Amb aquest parell de referències i algunes més, el president del Tribunal de Corts que jutja la causa general del ‘cas BPA’ ha decidit tirar endavant amb la vista. Dos dels advocats defensors -Josep Antoni Silvestre i Adela Nieto- havien plantejat els seus dubtes en relació a poder continuar exercint la seva tasca arran d’una recentíssima sentència que condemna una lletrada per deslleialtat professional.

Silvestre i Nieto fa anys que havien estat assessors legals de l’empresari Rafael Pallardó, l’operativa bancària del qual centra la causa general del ‘cas BPA’. I davant d’aquest fet temien que en algun moment donat se’ls poguessin obrir diligències penals per deslleialtat. Tots dos van demanar la intervenció del Col·legi d’Advocats. Inicialment van sol·licitar l’empara d’aquest ens professional, però com que el tribunal va decidir suspendre durant un dia la vista, no va caldre. N’hi ha hagut prou amb fer una consulta a l’organisme presidit per Xavier Sopena.

Aquest matí la sessió s’ha iniciat amb la comunicació dels dos lletrats que davant la decisió del col·legi que per “un criteri de prudència” era millor que no continuessin en la defensa dels seus clients fins a obtenir l’autorització de Pallardó i, per tant, declinaven seguir endavant. Aquesta posició ha portat un debat a la sala amb el posicionament inamovible de la sala presidida pel magistrat Enric Anglada que hores d’ara s’està “en un moment processal que considero que no hi ha incompatibilitats i no es pot suspendre el judici; és un problema que és més personal”.

Imatge d'una de les primeres sessions del judici de la causa general del cas 'BPA'.

Relacionat

La condemna d’una advocada per deslleialtat professional ‘obliga’ a aturar el judici del ‘cas BPA’

Silvestre ha fet avinent que una de les parts que podria iniciar la seva persecució era la fiscalia, i aquesta, representada per Alfons Alberca, no havia badat boca. Davant d’això, el tribunal l’ha comminat a manifestar-se. El fiscal general més que un pronunciament clar ha fet divagacions partint de la base que el Tribunal de Corts ja havia anunciat que no hi havia cap problema. I que, en tot cas, calia analitzar amb l’actual advocat de Pallardó la situació. Alberca no ho ha manifestat. És més, ha arribat a afirmar que la “discussió és una mica bizantina” i que es pretenia “traslladar la responsabilitat de cadascú a tercers”. Però Anglada li ha fet dir, a la seva manera, al ministeri públic que no hi havia cap inconvenient perquè Silvestre i Nieto continuïn defensant els processats que representen.

També la representació lletrada del Govern, que dirigeix Manuel Pujadas en tan què acusador particular, ha reiterat que no hi havia cap inconvenient. “Els companys Silvestre i Nieto poden estar tranquils”, ha esmentat Pujadas. Davant d’això, Silvestre ha assegurat que “ja em sento protegit” amb les posicions mantingudes pel tribunal, la fiscalia i l’acusació particular -alhora que no té cap intenció de demanar res a Pallardó- i que, per ell, la vista podia continuar. Cosa que ha succeït. I ha continuat amb el desquiciant interrogatori d’Alberca a l’ex-responsable de compliment normatiu de BPA. Preguntes i més preguntes que la processada ja va anunciar fa dies que no pensa respondre.

Comentaris (2)

Trending