La condemna d’una advocada per deslleialtat professional ‘obliga’ a aturar el judici del ‘cas BPA’

Un dels advocats defensors recorda que va ser durant un temps assessor de Rafael Pallardó i demana l’empara del col·legi per evitar que amb posterioritat es pugui obrir una causa en contra seva per ‘jugar a dues bandes’

Imatge d'una de les primeres sessions del judici de la causa general del cas 'BPA'.
Imatge d'una de les primeres sessions del judici de la causa general del cas 'BPA'. Toni Solanelles

El Tribunal de Corts ha acordat aquest dilluns posposar durant un dia el judici de la causa general del ‘cas BPA’. En el rerefons de tot plegat hi ha la condemna dictada divendres a una advocada per deslleialtat professional. Un dels advocats de la defensa, Josep Anton Silvestre, ha recordat en l’inici de la sessió d’aquest dilluns que al seu dia va assistir l’empresari Rafael Pallardó, que constitueix l’epicentre de la causa que manté 24 persones assegudes a la banqueta dels acusats. Davant una eventual incompatibilitat, tant Silvestre com la seva companya de despatx han demanat l’empara del Col·legi d’Advocats.

Malgrat que inicialment el tribunal s’oposava a suspendre la vista tal i com l’advocat defensor ha demanat, el fet que en aplicació de la llei que regula el funcionament de l’ens col·legial els dos lletrats hagin reclamat la presència immediata del degà del col·legi, i després d’escoltats els dos ex-degans presents a la sala, i especialment Manuel Pujadas, que exerceix l’acusació particular en nom del Govern, els magistrats han acordat la suspensió durant un dia de la vista per tal que es facin les consultes corresponents per aclarir si Silvestre i la seva companya tenen alguna incompatibilitat. Pallardó ha de declarar en la causa com a testimoni.

Silvestre ha invocat diversos passatges de la sentència condemnatòria dictada divendres, i ha recordat que la sala penal del Tribunal Superior no parla de procediments si no que es refereix a afers, i a afers com un tot. Alhora ha recordat que en funció de la resolució “no serveix el principi de la confiança legítima”

Silvestre ha invocat diversos passatges de la sentència condemnatòria dictada divendres, i ha recordat que la sala penal del Tribunal Superior no parla de procediments si no que es refereix a afers, i a afers com un tot. Atès que, en certa manera, l’afer del blanqueig presumptament comès per l’empresari espanyol Rafael Pallardó, així, de forma genèrica, és l’afer en què va participar l’advocat que ara demana l’empara i és, també, el nucli central de la causa que ha derivat en el ‘cas BPA’, d’aquí que Silvestre hagi exigit que s’aclareixin les coses.

L’advocat defensor de quatre dels processats en el cas que fa mesos que es jutja a la sala magna de la Seu de la Justícia ha recordat que vista la darrera condemna “no serveix el principi de la confiança legítima” i que vist que la fiscalia ja li va obrir causes en contra per qüestions vinculades al ‘cas BPA’, una de les quals encara és via, no té cap ganes que se li torni a obrir més casos. “Jo als clients els acompanyo fins a la porta de la presó, però més enllà ja no”, ha dit irònicament l’advocat, que ha agraït que el tribunal hagi manifestat que està convençut que no hi ha cap incompatibilitat.

Després d’una petita deliberació entre Enric Anglada, Jacques Richiardi i Concepció Barón, el primer ha aclarit que “pensem que no hi ha d’haver cap problema, estigui tranquil”. Però Silvestre ha recordat que en el cas resolt divendres amb una inhabilitació professional per dos mesos, en dues ocasions una batlle havia assegurat que l’ara condemnada podia continuar tramitant el procediment escaient i fins i tot la fiscalia havia arxivat inicialment el cas que posteriorment, i a instàncies del Consell Superior de la Justícia, va reobrir.

Vist doncs que Silvestre i la seva companya mantenien els dubtes i fins i tot reclamaven que es busquessin altres advocats per als seus clients per no situar-los en cap problema, i després de la invocació de la llei del Col·legi d’Advocats tot exigint la presència urgent i immediata del degà de l’advocacia, per poder gestionar aquest nou incident s’ha suspès durant un dia la vista. La sessió d’aquest dilluns havia de continuar amb el monòleg de preguntes que des de fa dies protagonitza el fiscal general en relació amb l’interrogatori fallit de la responsable de compliment normatiu. L’ex-empleada bancària ja ha anunciat que no respondrà a cap pregunta, però Alfons Alberca va fent. Durant dies i dies.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending