El Tribunal d’Arbitratge neix amb una doble vocació local i internacional

Els impulsors de l’organisme destaquen la capacitat de donar suport al teixit econòmic andorrà a l’hora de resoldre de forma àgil litigis interns però també la voluntat d’atreure operadors estrangers que cerquin una solució per als seus conflictes

Un instant de l'acte de presentació del TAPA.
Un instant de l'acte de presentació del TAPA.

El Tribunal d’Arbitratge d’Andorra (TAPA) ja és una realitat. L’organisme ha estat presentat aquest dijous en societat i neix amb una doble voluntat. Per una banda, oferir-se per resoldre de forma imparcial conflictes que es puguin donar a nivell internacional. Per l’altre, convertir-se també en una institució de referència a l’hora de dirimir casos dins del Principat. Com ha volgut posar en relleu el degà del col·legi d’advocats, Xavier Sopena, “evitarà que molts afers acabin a la justícia” i, per tant, es podran resoldre de forma més àgil.

El TAPA estarà encapçalat per Pierre Raoul-Duval. En ell s’ha confiat per la seva àmplia experiència a l’hora de dirimir litigis. Entre ells, el de l’Eurotunnel. D’aquesta forma, cristal·litza un projecte impulsat tant pel Govern com per diferents institucions, entre elles una Cambra de Comerç que, com ha remarcat el seu president, Josep Maria Mas, “suposarà un avantatge competitiu per a l’economia andorrana” i representarà “una oportunitat per trobar solucions a conflictes de caire civil i mercantil de forma ràpida i professional”.

Per tant, es confia que esdevingui, ha apuntat Mas, un “dinamitzador econòmic que formarà part de l’engranatge del país en benefici de tots els sectors”. De fet, com ha volgut destacar Sopena, el TAPA pot ajudar a desviar molts litigis d’una justícia col·lapsada. Per tant, tot un ‘win-win’, ja que es descarrega la Batllia de casos a avaluar i aquestes poden trobar una resolució molt més ràpida.

Més enllà dels avantatges a nivell nacional, el Tribunal neix també amb una clara vocació internacional. “Pot arribar a ser un centre neuràlgic per a l’arbitratge gràcies a la tradició històrica de neutralitat i consens”, ha apuntat el màxim dirigent de la Cambra, posició reforçada també per Sopena i per Raoul-Duval.

L’acte de presentació l’ha tancat el cap de Govern, Xavier Espot. El mandatari ha destacat que, al seu entendre, el Principat és el lloc idoni per crear un organisme d’aquestes característiques. “Quin millor país per impulsar aquest tribunal que un que sempre s’ha mantingut neutral”, ha afirmat. A banda, ha volgut destacar “els perfils i la gran reputació” dels màxims responsables de la institució. Al seu entendre, permetran que, en poc temps, el TAPA es pugui convertir “en un referent internacional” en una matèria clau com la mediació i l’arbitratge. També ha volgut posar en relleu que “si es consolida aquest procediment extrajudicial, així com la mediació, pot ajudar al fet que menys persones vagin a la Batllia”.

El Tribunal tot just es posa en marxa ara. Ho fa, però, amb perspectives de tenir feina aviat. El seu vicepresident, Juan Pablo Correa, ha explicat que “suscitem interès”, ja que “ens han contactat diferents operadors, com ara empreses familiars o constructores, que estan disposades a sotmetre’s al nostre mecanisme”.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending