El TC avaluarà si és correcte pagar primes més elevades per les guàrdies dels forenses

El Constitucional ha admès a tràmit el recurs d’empara presentat pels inspectors de Treball, que batallen des del 2018 contra el reglament que fixa millors compensacions per als metges que no pas per la resta de funcionaris

Placa a l'entrada de la seu del Tribunal Constitucional.
Placa a l'entrada de la seu del Tribunal Constitucional. Toni Solanelles

El Tribunal Constitucional avaluarà si és correcte que les guàrdies dels forenses estiguin millor pagades que les d’altres funcionaris, com ara els inspectors de Treball. L’organisme ha admès a tràmit el recurs d’empara presentat per sis treballadors d’aquest departament que fa anys que lluiten contra el fet que el reglament de compensacions dels funcionaris estableixi una millor remuneració per als facultatius que no pas per a altres empleats públics. Per tant, el TC ara es pronunciarà sobre la qüestió, però no suspèn cautelarment la normativa.

L’afer s’arrossega des de l’any 2018, quan es va aprovar un reglament que fixava les diferents compensacions que s’havien d’abonar als funcionaris com, per exemple, a l’hora de fer guàrdies. I la polèmica va esclatar en aquest darrer àmbit. Els inspectors de treball van indignar-se en comprovar que les que feien els metges forenses estaven millors pagades. I, llavors, van iniciar un llarg procés en contra de la normativa.

Lògicament, primer amb recursos administratius, que van ser refusats. Després, ja davant la justícia. Fins ara, sense gaire sort. Primer la Batllia i després el Superior van desestimar les seves accions judicials.

Una metgessa forense analitzant els ossos d'un cadàver.

Relacionat

Els forenses tenen més catxet que els inspectors de treball

A l’abril, la sala administrativa de segona instància va confirmar les resolucions anteriors. Validava el reglament i avalava que hi hagués una remuneració diferent pels forenses que pels inspectors de Treball o altres funcionaris. Ho argumentava principalment indicant que els forenses, a l’hora de prestar els seus serveis fora de l’horari laboral habitual, eren cridats en més ocasions. Per tant, acceptava aquest prima més elevada.

Tancada la via de la justícia ordinària, els inspectors van decidir no llençar encara la tovallola. Per això, han presentat un recurs d’empara davant el TC. Entenen que s’ha vulnerat el seu dret a la jurisdicció, especialment perquè es considera que les seves demandes prèvies davant la Batllia i el Superior no han obtingut una decisió prou fonamentada. L’acció ha estat acceptada a tràmit, i, per tant, Constitucional avaluarà si s’ha produït aquesta vulneració i si cal o no que el Superior torni a analitzar el cas. De moment, però, no aplica cap efecte suspensiu al reglament impugnat.

Comentaris

Trending