El Superior dóna la raó a una jove a qui se li va denegar el permís per estudis

La noia havia tingut l’autorització d’immigració durant quatre anys consecutius, però en complir els 18 se li va rebutjar per no tenir ingressos propis

Comentaris

El servei d'Immigració és a l'edifici de l'Obac.
El servei d'Immigració és a l'edifici de l'Obac. Toni Solanelles

El Tribunal Superior de Justícia ha donat la raó a una jove a la qual se li va denegar el permís temporal de residència per estudis. La noia va interposar demanda contra el Govern, qui li va denegar l’autorització d’immigració, que ja havia aconseguit en fins a quatre ocasions anteriorment, pel fet d’haver complert 18 anys. El que se li reclamava era el fet de no tenir ingressos propis, imprescindible segons l’article 15 del Reglament regulador del Servei d’Immigració. El TS, però, diu que el fet de no tenir una feina a temps complet quan es cursa segon de batxillerat és normal.

El passat 25 de novembre de 2021 se li va denegar a una jove l’autorització d’immigració temporal per estudis. L’havia sol·licitat per quart cop, fet pel qual s’entén que feia fins a quatre anys que cursava a Andorra. En aquesta ocasió, però, la demanda es va rebutjar. Segons s’indica en la sentència del TS, la denegació es basava en la insuficiència econòmica de la noia, que ja tenia 18 anys. La representació del Govern, en el recurs d’apel·lació a la demanda presentada per la interessada, assegura que “la disposició reglamentària exigeix que la sol·licitant, que és major d’edat en l’actualitat, acrediti recursos econòmics propis”.

A més, el Govern també afirma que el fet d’haver rebutjat el permís “no comporta cap discriminació”, ja que la jove no compta amb ingressos, però que “no existeix cap obstacle a que la mare de la interessada li transfereixi les quantitats necessàries”. Així mateix, remarca que les quatre vegades en què ja ha rebut l’autorització per estudis “no és rellevant, ja que cadascuna (...) s’ha examinat de forma independent”.

 La part apel·lada, però, es va oposar al recurs i va al·legar, entre altres coses, que el reglament no pot exigir una jornada completa a una jove estudiant de batxillerat, “la qual cosa seria contrària a la finalitat de l’autorització per estudis”. D’altra banda, també remarca que el fet de permetre que rebi ingressos de la seva mare és contradictòria. En aquesta línia, el TS assenyala que “una actuació d’aquesta naturalesa suposaria un simple artifici, ja que no amagaria la realitat de què els ingressos familiars procedeixen de l’activitat laboral de la progenitora”. En definitiva que, per molt que s’amagui, la jove continua depenent econòmicament de la seva mare.

Pel que fa al fet que la jove ja tingui 18 anys i, per tant, hagi de comptar amb una feina a temps complet per poder arribar fins al salari mínim andorrà, el TS gairebé ho titlla d’impossible. “Aquest punt seria contrari a la realitat social, ja que és habitual que els estudiants, en complir els 18 anys, segueixen depenent econòmicament dels seus pares, de manera que es veurien impedits de prosseguir en la seva vida acadèmica si s’exigís que ells mateixos haguessin d’atendre personalment la seva manutenció”. De fet, s’assenyala que “resultaria incompatible, en termes generals, el seguiment del primer curs de batxillerat” amb una activitat laboral ‘normal’.

La resolució, per tant, dóna la raó a aquesta jove i es desestima el recurs d’apel·lació que va interposar el Govern contra la sentència que es va dictar el 6 d’abril de 2022, i que ja indicava que la noia havia de comptar amb el permís per estudis, tenint en compte la seva situació, habitual entre el jovent de 18 anys.

Comentaris (1)

Trending