Sense permís de residència si s’ha estat enxampat conduint begut

El Superior valida la decisió de Govern de denegar l’autorització de temporada a una dona que, en una campanya laboral anterior havia estat condemnada per donar positiu per alcoholèmia quan circulava en un cotxe

Control d'alcoholèmia.
Control d'alcoholèmia. POLICIA D'ANDORRA

El Superior ha validat la decisió adoptada pel departament d’Immigració de denegar el permís de treball i residència temporal que havia demanat una dona. Govern havia refusat la petició perquè entenia que la sol·licitant no complia una condició clau: no tenir antecedents penals. En el seu cas, havia estat condemnada per donar positiu quan conduïa.

La interessada havia fet la petició el juny del 2022 per treballar durant l’estiu. La sorpresa negativa va arribar quan va veure que se li havia refusat la petició. Davant aquesta denegació, va recórrer a la Justícia. La Batllia va desestimar la demanda i ella va recórrer al Superior, que ara s’ha pronunciat.

La sentència estableix clarament que conduir sota els efectes de l’alcohol és un delicte “dolós” i, per tant, volgut i que un de sol ja comporta tenir antecedents penals, en plural

La decisió de Govern es basava, com s’ha dit, en el fet que tenia antecedents penals. Més concretament, havia estat condemnada a Andorra, on ja havia treballat a l’hivern anterior. El març del 2022 va ser enxampada per la policia conduint amb una taxa d’alcoholèmia superior al límit penal establert, 0,8 grams per litre de sang. A partir d’aquí, va ser condemnada via ordenança penal per un delicte de conducció sota els efectes de l’alcohol.

El Superior, en la seva sentència, recorda que la Llei qualificada d’immigració apunta que “la persona que sol·licita una autorització (...) no pot representar un risc per a la seguretat de l’Estat, de les persones o dels béns ni per l’ordre públic i ha d’acreditar que no té antecedents penals arran de la comissió d’infraccions doloses”. Justament, la dona al·legava que el delicte que havia comès era culpós, però no dolós.

Els magistrats desestimen aquest argument. “La jurisprudència ha precisat que en el concepte de dol s’ha d’entendre comprès, no solament el resultat directament volgut o necessàriament lligat a ell (dol directe), sinó també el resultat presentat com a probable i nogensmenys consentit (dol eventual), doncs és evident que quan l’agent aprova anticipadament el resultat molt probable del seu comportament, i no obstant procedeix a realitzar-lo, no hi ha dubte que consent la conseqüència del mateix”, indica la resolució, que també remarca que conduir sota els efectes de l’alcohol “és una infracció de perill abstracte, atès que el legislador declara quins són els límits per sobre dels quals la conducció no resulta ja penalment tolerable, al marge de qualsevol altra circumstància afegida, per raó del risc que comporta”. I s’apunta que “el dol va referit al moment en què el subjecte actiu ingereix begudes alcohòliques en la quantitat fixada per la llei, que poden incidir en la seguretat del trànsit, i, tot i això, assumeix aquesta situació de risc amb la conducció d’un vehicle”.

La recurrent també al·legava que se l’havia condemnat un cop. Per tant, al seu entendre, no es podia parlar d’antecedents, en plural. El Superior remarca que la llei “es refereix a la inexistència de qualsevol antecedent, atès que una sola condemna ja comporta que l’interessat tingui ‘antecedents penals’ en el sentit legal”. La mateixa resolució també apunta que la dona podrà tornar a demanar un permís de residència i treball “un cop s’hagin cancel·lat” aquests.

Amb tots els arguments exposats, el Superior referma tant la resolució inicial de Batllia com la decisió de Govern. I, per tant, queda clar que, a partir d’ara, qualsevol persona condemnada per conduir begut no podrà obtenir una autorització de residència i treball.

Comentaris (9)

Trending