SDP critica el “desgavell” a la Batllia i la politització al Consell Superior de la Justícia

Jaume Bartumeu ha declarat que el president del CSJ “és un militant polític que telefona els presidents del grup parlamentari de Demòcrates per Andorra (DA) per fer un informe després de les reunions del consell i rebre instruccions”

La membre de l’executiva, Elisabeth Zoppetti i el president de Progressistes-SDP, Jaume Bartumeu, en una roda de premsa.
La membre de l’executiva, Elisabeth Zoppetti i el president de Progressistes-SDP, Jaume Bartumeu, en una roda de premsa. Cristian Cortés

Progressistes-SDP ha denunciat aquest dimarts en roda de premsa el “desgavell” a la justícia andorrana i la manca d’independència del Consell Superior de la Justícia (CSJ). Segons la formació política, és necessària una reestructuració per donar resposta al col·lapse de la batllia i demanar responsabilitats i explicacions de les carències que existeixen a Govern, al grup de la majoria del Consell General i al CSJ.

Així ho ha manifestat el president de Progressistes-SDP, Jaume Bartumeu, assegurant que “la justícia, un pilar de la separació de poders de l’estat de dret, és avui una institució que està en perill. Batlles, magistrats i advocats participen conjuntament d’una manera essencial al funcionament de la justícia i les institucions vinculades i convé mantenir els valors d’imparcialitat, neutralitat, independència i el principi de contradicció per mantenir la confiança del poble”.

El president de la formació política també ha manifestat que, per l’economia del país, la seguretat jurídica i el funcionament dels tribunals és fonamental. 

En aquesta línia, Bartumeu ha declarat que “el desgavell s’ha anat agreujant i cap responsable del CSJ ha demostrat tindre la capacitat d’oferir una solució. L’òrgan, que també ha col·lapsat, està vinculat sense dissimular al poder polític. El seu president és un militant polític que telefona els presidents del grup parlamentari de Demòcrates per Andorra (DA) per fer un informe després de les reunions del consell i rebre instruccions” No hi ha personal suficient però si molts esforços en la nova seu de la justícia, i això només són operacions de maquillatge.”

El president de la formació política també ha manifestat que, per l’economia del país, la seguretat jurídica i el funcionament dels tribunals és fonamental. “L’ordenament jurídic hauria de ser més accessible per a les empreses que ja treballen a casa nostra i tenen problemes per fer-se reconèixer els seus drets. Ens preocupa que hi ha oficines judicials que no tenen suficient personal i, malgrat l’esforç que s’ha de reconèixer als treballadors al peu del canó, els endarreriments són molt importants”, ha afegit.

Bartumeu defensa que bona part dels nous batlles són oficials de l l’administració de justícia, fet que provocarà una manca de personal en aquest sector.

Respecte a les possibles solucions, Bartumeu ha explicat que els batlles que han accedit a les noves places hauran de seguir un procés de formació d’almenys sis mesos i que bona part dels seleccionats són oficials de l’administració de justícia, fet que provocarà una manca de personal en aquest sector. “Els secretaris judicials són un peça essencial, la mà dreta de batlles i magistrats, la màquina de posar en marxa els procediments, i si ens quedem sense no haurem arreglat el desgavell”, ha subratllat.

D’altra banda, la membre de l’executiva, Elisabeth Zoppetti ha defensat que “el Col·legi d’Advocats diu que hi ha col·lapse a la Batllia i el cap de Govern assegura que només es dóna a la secció d’instrucció. Ells van demanar una taula de treball i l’ajornament de l’entrada en vigor del codi de procediment civil i Xavier Espot va negar-se, amb el que això pot significar”.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending