Revisió ‘a la baixa’ de l’acusació en el ‘cas Emperador’ que afecta la causa general del ‘cas BPA’

El Tribunal de Corts activa les comissions rogatòries pertinents per actualitzar l’evolució que ha tingut l’afer a Espanya, en què molts dels delictes que s’atribuïen als implicats han quedat al marge

Comentaris

Gao Ping al costat d'agents de policia.
Gao Ping al costat d'agents de policia. ARXIU

Seguint la petició de les defenses d’alguns dels processats en el ‘cas BPA’, el Tribunal de Corts ha acordat tramitar les comissions rogatòries internacionals que siguin escaients per tal d’actualitzar amb els tribunals espanyols l’estat del denominat ‘cas Emperador’ i totes les seves derivades, moltes de les quals han estat arxivades o han deixat al marge delictes que sí que podien ser perseguibles al Principat. La ‘rebaixa’ de les acusacions té una enorme transcendència atès que aquell cas és la base de la denominada causa general del ‘cas BPA’ que s’hauria de jutjar de nou a partir del 31 de maig.

És tal la importància que té el cas dels empresaris xinesos que es movien a l’entorn d’un polígon industrial de Fuenlabrada, que fins i tot algunes de les parts, com la mateixa representació del Govern, van procedir els darrers temps a deixar d’anomenar la causa general del ‘cas BPA’ per aquest nom per denominar-la com la causa Gao Ping, en referència al principal implicat en l’afer a l’Estat espanyol.

Especialment del 2018 cap aquí, els jutjats espanyols on s’han estat tramitant causes derivades del ‘cas Emperador’ han rebaixat molt el contingut de les acusacions i, fins i tot, han quedat fora dels casos suposats delictes com ara prostitució o coaccions, entre molts d’altres, que feia que el sumari del cas a Andorra pretengués agafar una volada assegurant que el diner que rebia BPA era ‘brut’. En la majoria de causes obertes a Espanya, només s’ha provat que hi havia falsificacions documentals (és a dir, es falsejaven factures) per poder estalviar-se impostos i després s’enviaven els diners obtinguts en el negoci de compra-venda de productes per a basars en la majoria dels casos cap a Andorra per evitar, justament, el fisc espanyol.

Gao Ping al costat d'agents de policia.

Relacionat

Ni coaccions, ni drogues, ni prostitució: el ‘cas Emperador’ era evasió fiscal

S’estaria per tant, i això és el que sempre han defensat els implicats en la causa BPA, davant d’un  eventual delicte fiscal -més el blanqueig que s’imputa en les causes espanyoles més el cada cop més reiterat de l’associació il·lícita- que a l’època no estava tipificat a Andorra i, per tant, no hauria de ser perseguit. Davant la transcendència de l’evolució dels sumaris espanyols per a la causa general del ‘cas BPA’ es va demanar que s’actualitzés l’estat d’aquells casos.

Davant d’això, el magistrat ponent del judici que s’ha de reprendre en poc més d’un mes i alhora president del tribunal, Enric Anglada, ha signat un aute autoritzant l’actualització de totes aquelles sentències i sumaris que, lligats al ‘cas Emperador’, tinguin a veure, també, amb la causa general oberta contra BPA al Principat. I que els tribunals espanyols, en el marc de la comissió rogatòria ara activada, confirmin si són decisions fermes i definitives o no.

Comentaris (1)

Trending