Hi ha un sector d’advocats, que ara per ara seria minoritari entre altres coses perquè la junta col·legial vol mirar d’esgotar el poc marge de diàleg que queda entre les parts, que aposta decididament per fer una aturada professional. Plantar-se. Declarar una vaga en l’assistència a qualsevol procediment excepte en aquells que hi hagi detinguts o processos que, per raó de la matèria, és clar que es continuarien realitzant. La plantada és ben vista pels procuradors, un altre del col·lectius professionals que està indignat amb la situació que es viu a la Justícia.
“Sembla que hi hagi algú que vulgui anar contra els advocats sense adonar-se que nosaltres som els simples representants, en molts casos, dels administrats, i que a qui s’està perjudicant, al final, és als ciutadans”
“És hora de posar fre a tot aquest desgavell”, han afirmat fonts del col·lectiu de procuradors que han deixat clar, però, que no duran a terme cap acció que no tingui l’aval dels advocats que, en aquest marc, en aquest terreny de joc, són els actors principals. Els procuradors tan sols serien uns auxiliars. Diverses fonts han assegurat que la qüestió de l’aturada es va plantejar divendres en el marc d’una reunió per tractar l’afer del preu de les taxes judicials i el cost de les còpies de documents sumarials.
L’actuació a dur a terme no qualla per ara. Però sí que hi ha un coincidència general. “Sembla que hi hagi algú que vulgui anar contra els advocats sense adonar-se que nosaltres som els simples representants, en molts casos, dels administrats, i que a qui s’està perjudicant, al final, és als ciutadans”, han explicat les fonts consultades, que veuen ara mateix que l’equip que lidera Xavier Sopena pugui secundar una vaga alhora, però, consideren que la pressió que està suportant la junta de la cúpula judicial és “execrable” i més hi tot.
AIXECAR-SE DE LA CADIRA
La qüestió de les taxes i les còpies és una d’aquelles sobre les quals s’han pres decisions que afecten l’administrat sense tenir en compte ni advocats ni procuradors que són els agents que, en aquesta matèria, més relació tenen amb la ciutadania. Hi ha més qüestions, però, que indignen els lletrats. I la fractura amb la cúpula judicial és tal, que hores d’ara el contacte entre les dues institucions, advocacia i poder judicial, es fa amb el ministre de Justícia, Josep Maria Rossell, com a enllaç.
I Rossell, que prou patates calentes té en el seu ministeri, fa temps que està fart del comportament i les maneres de fer de l’equip que encapçala Enric Casadevall. Però ha d’anar capejant el temporal com pot. Sense fer massa soroll. Al capdavall, els membres que composen el Consell Superior de la Justícia tenen tant o més perfil polític que el propi ministre. Tanta o més força que Rossell mateix. I en certa forma ha d’anar amb peus de plom.
En la darrera trobada que s’havia acordat entre representants dels advocats i de la cúpula judicial, a la Seu de la Justícia, Casadevall i companyia van exigir als lletrats que retiressin l’empara que havien atorgat a la jurista acusada de deslleialtat professional. Res a veure amb tot plegat. Simplement, el col·legi entén que en l’enjudiciament del cas al qual està sotmès la lletrada, no s’hauria respectat prou escrupolosament el dret a la defensa de la implicada. Justament, perquè va demanar que es prengués declaració als membres del CSJ i es va refusar. No s’ha atès aquesta petició.
I els advocats no poden estar molestos per aquesta circumstància però, en canvi, el Consell Superior entén l’atorgament de l’empara a la lletrada com una deslleialtat institucional. I com que els col·legi professional es va negar a deixar sense efecte aquella protecció corporativa -que no necessàriament salva ningú de cap condemna-, els membres del CSJ es van aixecar de la cadira i van deixar plantats, aquests sí, els representants dels advocats. I des de llavors, cada dia que passa, el mal ambient creix.
Comentaris (9)