El poder judicial espera que a partir del 2026 l’embús de causes a la Batllia sigui inexistent

El Consell Superior reclama disposar d’una vegada per sempre d’independència pressupostària per poder treballar de manera més eficaç i perquè seria “símbol de bona salut democràtica”

Enric Casadevall durant el seu discurs de balanç.
Enric Casadevall durant el seu discurs de balanç. Toni Solanelles

El Consell Superior de la Justícia (CSJ) espera que a partir del 2026 la primera instància judicial, la Batllia, pugui operar amb total normalitat i sense l’embús que viu des de fa anys. Aquesta és la voluntat expressada pel president de la cúpula judicial, Enric Casadevall, després de procedir a l’Obertura de l’Any Judicial. Casadevall ha fet balanç durant l’acte del mandat del CSJ, que durant el mes de novembre arribarà al seu terme.

Casadevall ha fet una llarga exposició davant els operadors de la Justícia i els convidats a l’acte, que ha recuperat la plena normalitat després de la pandèmia. El president del poder judicial, justament ha aprofitat per fer un reconeixement als professionals sanitaris i als de tots els àmbits que van estar a primera línia durant les fases més cruents de la crisi sanitària. Casadevall ha exposat algunes de les consecucions realitzades durant aquests darrers anys -com la posada en funcionament de la nova Seu de la Justícia- i ha avançat reptes com la total implementació de l’expedient electrònic.

“No tenir pressupost independent dificulta la contractació de personal i gestió del manteniment de l’edifici”, ha afirmat Casadevall

El president del Consell Superior també ha reclamat una modificació profunda de la Llei qualificada de la Justícia per actualitzar-la del tot, a banda d’adequar els canvis en matèria de funció pública. Però la principal reivindicació d’Enric Casadevall ha estat la que la cúpula judicial pugui disposar d’independència pressupostària. “No tenir pressupost independent dificulta la contractació de personal i gestió del manteniment de l’edifici”, ha indicat el president del CSJ.

L’administració de Justícia costa uns setze milions a l’Estat. Tres els gestiona directament el consell, la resta depèn del Govern. Per a Casadevall, que ha deixat clar que no es demanen més diners sinó “poder-los col·locar allí on toqui, on calgui”, ha assegurat que la independència pressupostària, que, ha recordat, altres caps de Govern, no l’actual, han reconegut que seria necessària, “és símbol de bona salut democràtica” i l’“expressió més clara d’una autèntica separació de poders”.

Enric Casadevall ha afirmat que en els propers mesos, a partir del pressupost que ben aviat ha de ser publicat, accediran 26 persones més a l’administració de Justícia, entre els quals sis secretaris judicials i tretze oficials. Tot plegat, i entre altres coses, permetrà disposar d’una Batllia d’instrucció ordinària més i una altra d’especialitzada. Els reforços es destinaran pràcticament tots a la primera instància judicial. Però per muntar els concursos i tenir el personal a punt es necessitarà tot aquest 2023.

20230210 121047
El cap de Govern en funcions, Xavier Espot, i la síndica general, Roser Suñé, han acudit, entre altres, a un acte multitudinari.

A partir de llavors, les previsions de la cúpula judicial és que caldran dos anys més per fer net o, com a mínim, per reduir de manera molt significativa l’estoc de causes que hi ha pendents. Així, vers el 2026 hauria d’estar la situació normalitzada després d’anys i panys de col·lapse. “En matèria civil hem millorat molt; on estem encallats és en instrucció i en instrucció especialitzada”, ha reconegut Casadevall.

Finalment, el president de la cúpula judicial ha mostrat el seu desacord amb els requisits que s’imposen als eventuals candidats a accedir al Consell Superior i també ha assegurat que la figura del secretari judicial adjunt que reconeix la modificada Llei de la Justícia “no l’acabem d’entendre” i per aquest motiu la cúpula judicial continua considerant que caldria comptar amb juristes assistents o assistents de justícia que serien personal contractual eventual per a moments de col·lapse rellevant i prou.

Etiquetes

Comentaris (19)

Trending