L’ombra allargada de la Covid torna a planar en el judici del ‘cas BPA’

La baixa per infecció d’un advocat pot condicionar el calendari de l’interrogatori al número 2 de l’entitat bancària, que s’ha negat a declarar a les preguntes d’un fiscal que els propers dies llançarà qüestions a l’aire

Una imatge de la sala.
Una imatge de la sala. Toni Solanelles

Si quan el fiscal acabi el seu interrogatori -o el que és el mateix, quan acabi de llançar preguntes a l’aire- a qui el 2015 era el número 2 de Banca Privada d’Andorra (BPA) l’advocat que ha hagut de causar baixa en el judici de la causa general del ‘cas BPA’ per infecció de coronavirus no es pot reincorporar, la vista s’haurà de posposar. Així ho ha explicat el president de la sala, Enric Anglada, en iniciar una nova sessió del judici, que se centra ara en el director general adjunt responsable d’auditories internes.

El tribunal tenia interès a l’inici de la jornada en fer algunes qüestions per aclarir algunes manifestacions de la cap de compliment, que aquest dilluns va finalitzar l’interrogatori dirigit per la seva defensa. Però, justament, la baixa d’aquest lletrat ha fet que passés ja el torn, de fet com estava previst, al número 2 de BPA quan el banc va ser intervingut. El directiu bancari ja advertit que no respondria les preguntes del fiscal. Amb tot, i com ja ha passat en altres ocasions, Alfons Alberca ha demanat que es llegissin les declaracions efectuades durant la instrucció pel processat que hauria d’interrogar i es reprodueixin les gravacions d’altres declaracions efectuades pel mateix acusat.

I en aquest estadi ha entrat la vista aquest dimarts, abans que Alberca comenci a enunciar totes les preguntes que tingui preparades o que se li acudeixin respecte del director general adjunt de BPA. En altres casos, el fiscal general s’ha passat dies sencers anar llançant preguntes, en un exercici d’igualtat d’armes promogut per la sala jutjadora però que converteix la vista en quelcom surrealista. Si el màxim representant de la fiscalia finalitza el seu torn d’interrogació abans no s’hagi recuperat l’advocat contagiat -i això es preveu que succeeixi dimarts que ve- s’aturarà la vista.

Però la situació podria agreujar-se, perquè el lletrat ha compartit hores i més hores en un espai interior amb desenes de persones, i els protocols actuals en relació amb la Covid són ja molt més flexibles. De fet, alguns dels advocats i processats, per iniciativa pròpia, han recuperat avui de nou la mascareta. Hi havia qui assegurava ja no trobar-se del tot fi. Per ara, però, no hi ha cap previsió més enllà de les preguntes que anirà deixant anar Alberca quan acabin les lectures i reproduccions de declaracions del número 2 del banc i la possibilitat d’aturar algun dia la vista per, de moment, la baixa d’un sol advocat.

Etiquetes

Comentaris

Trending