El número 2 de Fernández Díaz manté que Andorra va demanar ajut a Espanya per fer caure BPA

Francisco Martínez assegura que no hi va haver cap maniobra orquestrada contra el banc però també nega que existís la denominada ‘Operació Catalunya’ però alhora reconeix que es van investigar dirigents independentistes catalans

Comentaris

Francisco Martínez conversant amb Jorge Fernández Díaz.
Francisco Martínez conversant amb Jorge Fernández Díaz. ARXIU

Qui va ser el secretari d’Estat de Seguretat amb Jorge Fernández Díaz al capdavant del ministeri d’Interior en l’etapa de Mariano Rajoy com a president espanyol, Francisco Martínez, ha assegurat que hi va haver “una estretíssima cooperació entre el govern d’Espanya i Andorra” per poder intervenir la Banca Privada d’Andorra (BPA). Però ha tornat a deixar clar, com ja va fer en una carta enviada al cap de Govern, Xavier Espot, que l’impuls primer de la voluntat de desmuntar BPA “no s’ha de buscar a Espanya, s’ha de buscar a Andorra”.

Qui va ser número 2 de Fernández Díaz ha assegurat “amb tota claredat” que “no hi va haver cap operació per carregar-se cap banc”. Però també ha negat l’existència de la denominada ‘Operació Catalunya’ alhora que ha reconegut que es va investigar l’independentisme català o ha assegurat que no va existir l’‘Operació Kitchen’ però en canvi ha admès que la ‘policia patriòtica’ va captar com a confident el conductor del tresorer del Partit Popular (PP) Luis Bárcenas. De tot plegat s’hi ha referit Francisco Martínez en una entrevista a RAC1.

El controvertit José Manuel Villarejo.

Relacionat

Espanya té classificats com a secrets 35 documents sobre Andorra vinculats a l’‘Operació Catalunya’

L’exsecretari d’Estat de Seguretat Nacional espanyol ha explicat que va ser Andorra qui va demanar l’ajut d’Espanya per intervenir BPA, i com que “Espanya i Andorra tenen una bona relació”, les autoritats espanyoles van prestar “assistència i suport” i es van coordinar a través de departaments com el Sepblac o les autoritats financeres. “Interior no intervé bancs ni té potestat per decidir en matèries com ara el blanqueig de capitals”. També ha assegurat que cap funcionari, tot sol, no té al seu abast “carregar-se un banc”.

Preguntat per l’amenaça proferida per l’agregat d’Interior a l’ambaixada d’Espanya a Andorra Celestino Barroso, Martínez ha assegurat no estar al cas ni, aparentment, haver escoltat la gravació, a la qual “no vull donar ni treure credibilitat”. En tot cas, ni “l’agregat d’Interior o qualsevol funcionari que amenaci amb carregar-se un banc ho te al seu abast. És inabastable”. El número 2 de Fernández Díaz també ha vingut a dir que es van filtrar moltes coses, en general, als mitjans de comunicació que no haurien de sortir. Ha admès per exemple, que la qüestió sobre el compte de Xavier Trias a Suïssa, s’hauria “d’haver investigat millor” i ha donat a entendre que tot el que es feia era en base a indicis de delictes. Però en aquest cas s’ha contradit. Perquè ha evidenciat que en moltes ocasions s’anava a preu fet.

El jutge Manuel García Castellón.

Relacionat

L’Audiència espanyola insisteix que és Andorra que ha d’investigar les coaccions a BPA

I encara tornant a BPA ha deixat clar que “si després de les investigacions resulta que no existien elements suficients” per intervenir el banc, “primer a Andorra i després a Madrid, hi ha d’haver mecanismes de reparació”. En aquest sentit, ha deixat entreveure que les autoritats espanyoles ja haurien arxivat el cas atès que els motius que es van donar a l’inici “no eren reals”.

Etiquetes

Comentaris (10)

Trending