Malestar entre operadors judicials per les reiterades absències de secretaris i batlles

Advocats i procuradors es plantegen plantar-se després d’arribar a veure com alts responsables han arribat a donar instruccions en actes jurídics dels quals han de donar fe per WhatsApp

Una imatge d'instal·lacions de la Seu de la Justícia.
Una imatge d'instal·lacions de la Seu de la Justícia. Toni Solanelles

Un nou front de malestar pot esclatar en breu a l’administració de Justícia. La primera instància judicial torna a estar en l’ull de l’huracà. Torna a estar si mai hi ha deixat de ser-hi. Les reiterades absències de batlles i, sobretot, de secretaris judicials en actes dels quals haurien de donar fe està causant molt malestar en diversos operadors judicials, ja sigui advocats o procuradors, que veuen com queden indefensos al costat dels seus clients quan en tràmits que la llei estableix que els màxims responsables de les oficines judicials han d’estar presents, aquests s’absenten.

Hi ha hagut tràmits de Cúria, que és l’equivalent a la primera instància judicial, en què són els oficials, que tot sovint no tenen cap formació en Dret malgrat que sí que poden tenir molts anys d’experiència en la matèria, els que lideren tot el procés, quan la normativa fixa que és preceptiva la presència, almenys, del secretari judicial, que és qui dóna fe de l’acte que es du a terme o es realitza. Les darreres setmanes ja s’haurien començat a formalitzar queixes tant directament davant els implicats com, també, al Consell Superior de la Justícia.

I és que es dóna el cas, han assegurat fonts properes a alguns dels operadors judicials que no troben gens normal el que està passant, que el secretari judicial, absent de la Seu de la Justícia, ha anat trametent directrius, ordres, a través de missatges de WhatsApp, essent aquest fet, si es volgués filar prim, susceptible d’invalidar l’acte. Malgrat que aquest cas podria ser un extrem, no és pas una excepció en el que es considera, almenys, un deficient servei dels actors jurisdiccionals.

De fet, i davant de l’actuació d’alguns batlles i secretaris judicials -no pas tots- que hi ha una part dels operadors de la Justícia que es plantegen fer front comú i iniciar accions tipus plantada per fer palès el malestar i posar de relleu les deficiències amb què han de treballar. Al costat d’aquest absentisme hi ha, per exemples, cada cop més traves a la feina dels operadors. En aquest sentit, per exemple, el que va ser una excepcionalitat en l’epicentre de la pandèmia, el fet d’haver de demanar cita prèvia per consultar expedients, és ara una obligació. I sense un concert previ, no hi ha manera de poder consultar res, a banda que poder despatxar amb els batlles seria altament complicat quan no impossible.

Etiquetes

Comentaris (6)

Trending