Llibertat amb càrrecs per als ‘jubilats contrabandistes’

Els dos franco-algerians detinguts en la denominada ‘Operació Constel·lació’ han estat condemnats per la via ràpida i expulsats amb 50 euros a la butxaca perquè puguin arribar al punt que vulguin de França

Una imatge de la Seu de la Justícia, il·luminada, de nit.
Una imatge de la Seu de la Justícia, il·luminada, de nit. Toni Solanelles

Els dos homes residents de 64 i 74 anys que van ser detinguts diumenge al vespre en el marc d’una operació per combatre el contraban han quedat en llibertat poc abans de la mitjanit després de negar-se a declarar al batlle que instrueix la causa. Una estona abans, els dos algerians residents a França que havien estat arrestats en el mateix cas van ser expulsats després de ser condemnats per via ràpida. Els dos residents són jubilats i es dedicaven a facilitar tabac a integrants d’una de les xarxes que operen al sector de Tolosa per poder complementar les baixes pensions que tenen.

En negar-se a declarar tant davant la policia com davant la Batllia, poques dades han transcendit sobre el cas més enllà dels detalls que va anunciar la policia en un comunicat hores després de fer esclatar la denominada ‘Operació Constel·lació’. Feia uns mesos que se seguia els dos residents. Com a mínim, la unitat antifrau de la policia estava seguint el vehicle Volvo amb què van ser arrestats els dos residents i que és un dels cinc cotxes que s’han comissat en el marc de l’operació igual com es van comissar uns 680 cartrons de tabac que els algerians estaven a punt d’endur-se per passar-los per la muntanya a peu amb altres col·laboradors seus.

Els dos homes residents no tenien lligam amb cap establiment. Un d’ells, això sí, hauria estat comerciant a la dècada de 1990. Es dedicaven a comprar tabac aquí i allà i quan n’havien acumulat una quantitat important, aparentment, contactaven amb els integrants de la xarxa franco-algeriana perquè acudissin a recollir el producte, que després passaven en fardells per la muntanya per evitar els controls policials i duaners i després introduir el tabac al mercat de Tolosa i rodalies. Les detencions, per un cantó els residents, per l’altre els algerians, es van produir a Andorra la Vella i Tolosa.

Caixes amb el tabac comissat.

Relacionat

Els dos residents jubilats detinguts en un operació contra el contraban ‘complementaven’ la pensió

Els dos forans van ser els primers a ser sotmesos a la voluntat judicial. Se’ls va aplicar una ordenança penal -un judici ràpid- pel qual van ser condemnats a divuit mesos de presó dels quals tres de ferms que van ser commutats per la pena d’expulsió. Se’ls va comissar tot el que duien a sobre inclòs el vehicle matriculat a França amb el qual viatjaven i només se’ls van retornar, ahir, cinquanta euros perquè un cop a la frontera del Pas de la Casa poguessin tornar al seu domicili o allí on creguessin oportú. Posteriorment es va prendre no-declaració als dos residents, que van optar per no respondre a cap pregunta.

Segons fonts judicials, la fiscalia va demanar l’empresonament provisional dels dos homes, però el batlle encarregat del cas va decidir alliberar-los provisionalment. Això sí, els va processar pel delicte de contraban -tècnic contra l’ordre socioeconòmic i altres- i els va imposar diverses mesures per limitar els seus moviments. Així, va retirar-los el passaport perquè no puguin sortir del territori andorrà i els va imposar l’obligació de presentar-se a la seu judicial de manera periòdica. I, mentrestant, les indagacions continuaran.

Comentaris

Trending