Els salaris dels organismes dependents del Consell d’Europa estan subjectes a un mecanisme de coordinació que es va acordar ja al 1958 entre diverses organitzacions internacionals, que cada any van actualitzant les remuneracions en funció de diverses variables, encara que sol ser un increment corresponent al cost de la vida dels països on cada organització té la seva seu més el lloc exacte on el funcionari en qüestió du a terme la missió que tingui encomanada.
Els jutges d’Estrasburg tenen el màxim nivell dins els funcionaris internacionals (A7 i també el màxim grau o esglaó, el 6). Més enllà de la remuneració bàsica més el complement de desplaçament -perquè l’habitatge se l’ha de buscar cada jutge una vegada arriba a la ciutat francesa-, hi ha un complement anual si s’és president del tribunal o vicepresident del tribunal o president de secció. En el primer cas, segons la documentació facilitada pel Consell d’Europa, la retribució addicional és de 13.885 euros mentre que en els dos casos posteriors la remuneració és de 6.942 euros.
Els jutges tenen el màxim nivell dins una forquilla de funcionaris internacionals fixat en un pacte establert per diverses organitzacions ja al 1958
El règim establert fixa tot un seguit de requisits en matèria de pensions, cobertures sanitàries i altres elements. No es poden absentar d’Estrasburg excepte en comptades ocasions i sempre amb el permís corresponent del president del tribunal i malgrat tenir dret, òbviament a vacances, aquestes estaran condicionades pel nivell d’activitat judicial que hi hagi i la distribució que es faci de la feina per part de la presidència. A més, tot i estar de vacances el jutge ha d’estar més o menys disponible.
Els designats de nou, com aquest cas la laurediana Mingorance, s’han de sotmetre a una revisió mèdica. “Quan l’examen mèdic mostri que un jutge pateix una malaltia o invalidesa, el Consell d’Europa pot decidir que, pel que fa als riscos derivats d’una malaltia o invalidesa existents abans de l’inici de les seves funcions, aquest jutge no tindrà dret a les prestacions d’invalidesa o defunció previstes fins a la data de venciment del període de cinc anys o de l’assumpció de les seves funcions”.
I encara que els jutges no tenen dret a cap de les dietes o indemnitzacions establertes en l’estatut ordinari del personal, sí que el Consell d’Europa assumeix el cost de qualsevol viatge oficial que hagi de fer el jutge en qüestió. L’organisme internacional a l’aixopluc del qual hi ha el Tribunal Europeu dels Drets de l’Home també es fa càrrec, entre moltes altres coses, de les despeses de desplaçament, manutenció i trasllat en què incorrin els jutges i la seva família en el moment de l’accés o el cessament de les seves funcions.
Comentaris (19)