Govern inicia el procés per triar el relleu de Pere Pastor al Tribunal de Drets Humans

L’actual representant andorrà a Estrasburg finalitza el mandat l’octubre de l’any vinent i, per tant, cal trobar un substitut; el primer pas és elaborar una llista de tres candidats que es presenti al Consell d’Europa perquè el nou magistrat sigui elegit per l’assemblea parlamentària

Comentaris

Pere Pastor Vilanova.
Pere Pastor Vilanova. ARXIU

Actualment, Pere Pastor és el jutge que representa Andorra al Tribunal Europeu de Drets Humans d’Estrasburg. El seu mandat, però, finalitza en menys d’un any i, per tant, toca trobar el relleu. Govern ha encetat el procés que tindrà una primera fase: la selecció de tres candidats que configurin la llista que s’haurà de presentar davant l’assemblea parlamentària del Consell d’Europa perquè aquest òrgan s’encarregui de fer l’elecció definitiva.

Pastor exerceix el càrrec des de l’1 de novembre del 2015. Per tant, fa poc va complir el vuitè any al càrrec, dels nou que conformen el mandat. Així doncs, l’any vinent, i més concretament el 31 d’octubre del 2024, s’esgota.

Per això, toca trobar substitut. El procés ja s’ha iniciat, amb la publicació al BOPA de l’edicte que inicia el procediment que ha de permetre fer la selecció de tres juristes. Aquesta relació s’haurà de presentar a l’assemblea parlamentària del Consell d’Europa. Els seus integrants seran els qui hagin de votar entre els tres aspirants i escollir.

Per optar al càrrec, s’ha de ser andorrà i tenir com a màxim 61 anys el novembre del 2024, que és quan es començaria a formar part del Tribunal. Es demana també “conèixer el sistema legal andorrà i el dret internacional públic” així com “gaudir de la consideració ètica més elevada”. Qui estigui interessat haurà de presentar la seva candidatura a través del ministeri d’Afers Exteriors abans del 19 de gener.

Com s’ha dit, el primer pas del procés és la selecció que farà Govern entre els juristes que es presentin. L’avaluació la farà una comissió formada per sis persones i presidida per l’actual president del Constitucional. Hi seran “una jurista i acadèmica francesa, experta en drets humans, un expert en dret constitucional i acadèmic andorrà, la cap de l’Àrea de Relacions i Cooperació Jurídica Internacional del Ministeri de Justícia i Interior, un membre del Gabinet Jurídic del Govern i el director d’Afers Multilaterals i Cooperació del Ministeri d’Afers Exteriors”.

Un cop elaborada la llista, s’envia al panel consultiu del comitè de ministres del Consell d’Europa, sempre abans del pròxim 13 de febrer. Aquest òrgan, integrat per set experts en jurisdiccions europees haurà d’emetre “una opinió” sobre els candidats. Posteriorment, entra en joc l’assemblea parlamentària. Primer, un comitè especial, format per 22 membres amb experiència legal i representant dels diferents grups polítics de la cambra entrevistarà els aspirants i elaborarà una recomanació sobre quins són els millors. La votació finalment es farà durant les sessions plenàries del juny de forma secreta.

Comentaris (5)

Trending