Les famílies de les suposades víctimes del mestre del María Moliner arremeten contra la fiscalia

Els progenitors de tres menors rebaten davant el Superior l’absolució del docent amb arguments que la defensa considera que són una temeritat i pels quals demana que se’ls condemni a pagar les despeses judicials i d’advocat

Una imatge de l'edifici que acull el col·legi María Moliner.
Una imatge de l'edifici que acull el col·legi María Moliner. Toni Solanelles

Les famílies dels menors que suposadament van ser víctimes d’abusos per part d’un docent del col·legi María Moliner consideren que en aquest cas la posició de la fiscalia ha estat del tot exacerbada alineant-se amb la defensa del mestre excedint-se d’aquesta manera en les seves funcions. Per això, i més enllà de mantenir que s’ha de revocar l’absolució de l’acusat i condemnar-lo a dos anys ferms de presó i a deu anys d’inhabilitació, creuen que fins i tot s’hauria d’anul·lar el judici que es va fer en primera instància i a porta tancada.

Aquesta tarda, davant la sala penal del Tribunal Superior, acusació particular i defensa han mantingut posicions del tot oposades. I el to de la fiscalia ha estat molt moderat. La representació lletrada de les famílies querellants, però, no s’ha estat d’acusar el ministeri públic de “condicionar” el judici amb actituds fora del normal i essent molt “bel·ligerants” contra els denunciants. La fiscalia fa molt temps que va deixar d’acusar i en aquesta ocasió, especialment davant del Tribunal de Corts, es va constituir com una defensa més del docent.

L'edifici on hi ha les instal·lacions del Col·legi María Moliner.

Relacionat

Absolt per falta de proves el mestre del María Moliner acusat d’abusos sexuals

Davant el Superior, la fiscal adjunt encarregada del cas ha estat més moderada i argumentat el perquè de la seva presència a la sala, refutant el que pretenia la representació de les famílies, que no estigués present davant el tribunal atès que una vegada alliberat el docent el dia abans del Nadal del 2019 -havia estat detingut catorze dies abans- ja va desistir de plantejar cap acusació. En tot cas, la fiscal, menys agressiva que en el primer judici, ha defensat la sentència absolutòria que ha qualificat de “molt detallada i precisa” i ha recordat que algunes de les explicacions que l’acusació particular pretén atribuir directament als menors suposadament víctimes dels abusos havien estat induïdes pels pares.

L’ACUSACIÓ PARTICULAR

El fet que la primera vista fos a porta tancada va impedir veure les exposicions de les parts. I el cert és que els detalls donats per la representació lletrada de les famílies dels menors deixen una mica esparverat, tot i que la mateixa acusació particular ha admès que no hi ha cap prova directa dels fets i tant la fiscalia com la defensa del docent ha parlat de versions dels menors induïdes i d’interpretacions tretes de context.

En tot cas, l’acusació particular, que ha reiterat la seva petició d’una condemna de set anys de presó per cinc delictes majors d’abusos sexuals a menors, dels quals dos ferms i la resta condicionats a no entrar en contacte amb els infants alhora que reclamen també que s’inhabiliti al docent a deu anys. És a dir, que durant deu anys no pugui exercir de mestre. De fet, des que va sortir de la presó i en espera de la resolució del cas no ha tornat a treballar en el sector.

El docent i els seus acompanyants i advocats acudint cap a la sala de vistes.

Relacionat

Les famílies dels tres menors recorreran la sentència que absol el mestre del María Moliner d’abusos

Sense entrar en els detalls concrets que l’acusació particular ha exposat durant la vista, l’advocada de les famílies querellants ha explicat que els infants “no van ser víctimes d’agressió sexual ni de cap penetració però no vol dir que no hi hagués abusos i tocaments”. I en aquest darrer sentit n’ha detallat uns quants que s’haurien presumptament fet en el marc de diversos jocs amb cançons pel mig.

Hi hauria hagut segons aquesta part tocaments en parts íntimes i s’hauria portat els menors a fer fel·lacions al docent. En tot cas, set dels tretze alumnes de l’aula del mestre “van manifestar canvis durant els mesos d’octubre i novembre” del 2019, tenint alteracions del son i en la contenció de l’orina. I també en diversos casos oposant resistència a anar a l’escola. Eren menors de poc més o poc menys, segons el cas, de tres anys.

LES ALTRES PARTS

Però ni la fiscalia ni la defensa del mestre consideren que hi hagi cap prova que pugui desvirtua la presumpció d’innocència i per això el ministeri públic no acusa i l’advocat del docent demana la confirmació de l’absolució. Per a la defensa del docent, el que porta les famílies a acusar el mestre són interpretacions sense fonament en la majoria de casos. Alhora, ha remarcat la defensa, s’haurien advertit contradiccions entre els propis progenitors dels menors.

Les parts esperant per accedir a la vista, que s'ha celebrat a porta tancada.

Relacionat

Espanya manté suspès el mestre jutjat per abusar d’alumnes menors del col·legi María Moliner

Per a la defensa, que ha considerat la sentència absolutòria de primera instància “prou encertada i ben fonamentada” i que “s’hauria de ratificar”, les manifestacions de la col·laboradora educativa en el sentit que en tot moment va estar al cas del que passava i mai va advertir cap conducta estranya a l’acusat són elements molt notables a tenir en compte. La defensa del mestre ha lamentat el fet que “considerar que la feina dels serveis socials no va ser bona”, com ha insinuat l’acusació particular, “és bastant desencertat”.

En fi, que la defensa ha mantingut que el mestre és innocent. Ha remarcat l’orientació homosexual del jove acusat com un fet que no casaria amb el fet que la majoria de suposades víctimes serien nenes -només hi ha un nen entre els presumptes afectats-, ha recordat l’expedient “net” i “exemplar” en la seva estada en un col·legi als Estats Units i ha acusant de “temeritat i mala fe” l’acusació formulada pels progenitors dels infants i el recurs promogut contra l’absolució, amb la qual cosa ha demanat que es condemni les famílies a fer-se càrrec de les despeses judicials i les de l’advocat que ha tingut l’acusat.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending