El cas es remunta al 2014 quan l’advocat Ernesto Emilio Chong Coronado, juntament amb el seu pare, va ser condemnat a cinc anys de presó, tres dels quals ferms, pel Tribunal de Corts per un delicte de blanqueig. Suposadament, el jurista havia creat tot un entramat societari per tal de fer-hi passar els diners aconseguits, segons que va mantenir la Justícia andorrana, d’estafes piramidals, suborns i altres delictes principalment comesos a Colòmbia. Els diners, almenys en part, van aparèixer en un compte a Andbank. S’hi van comissar uns 600.000 euros.
L’advocat i els seus pares només van ser a Andorra en una ocasió. La vegada que van obrir el compte xifrat a Andbank. No hi van tornar més. Ni tan sols amb la causa oberta. Ni tan sols quan van ser condemnats pel Tribunal de Corts. El sistema processal andorrà estableix que per fer un recurs amb tota la força escaient, ha de ser l’interessat qui personalment s’ha de presentar. Chong Coronado considerava que això era manifestament abusiu perquè havent-hi hagut com hi havia hagut una petició de detenció i empresonament, si es presentava al Principat seria arrestat i enviat a la presó.

En la decisió judicial comunicada avui per la Cort Europea dels Drets de l’Home, es posa de relleu que es va donar l’oportunitat a l’advocat panameny de respondre davant les autoritats judicials del Panamà i tampoc no ho va fer. En conseqüència, i tenint en compte el marge de maniobra que tenen els tribunals nacionals i les possibilitats que es van donar al processat, Estrasburg considera que l’obligació de presentar-se que s’imposa a la persona sol·licitant en relació amb un recurs d’audiència “no és una càrrega desproporcionada que pugui infringir l’equilibri just entre la legítima preocupació d’assegurar l’aplicació de les decisions judicials i el dret d’accés a un tribunal juntament amb l’exercici dels drets de defensa. Aquest sistema pretenia aconseguir un equilibri just entre els interessos en joc i no es pot considerar que no estigués en equitat”, diu la resolució.
Comentaris (1)