Els dos advocats d’ofici que resten en la causa general del ‘cas BPA’ reclamen més temps

Insisteixen que els 86 dies que haurien passat des que se’ls va designar fins al 9 de maig quan està prevista la represa del judici són insuficients per garantir una bona defensa als seus representats, i demanen tres mesos més, fins al setembre

Els membres del tribunal, al fons, en una imatge d'arxiu.
Els membres del tribunal, al fons, en una imatge d'arxiu. Toni Solanelles

Els dos advocats d’ofici que finalment queden en la causa general del ‘cas BPA’ el judici de la qual s’hauria de reprendre el 9 de maig reclamen tres mesos més de marge i que la vista es reiniciï el setembre per tal de poder defensar amb garanties els seus representats. Els dos lletrats en qüestió porten tres dels processats que es van quedar fa uns mesos sense advocat, per la renúncia de l’anterior defensor. Els altres tres acusats finalment han designat representants legals que ja participaven en l’afer.

Els dos lletrats en qüestió han presentat aquest dimarts un recurs contra l’aute del Tribunal de Corts que desestimava l’incident de nul·litat d’actuacions formulat al seu dia pels que llavors eren els advocats de nou designats. Ja al seu dia els nous lletrats que entraven a la causa van demanar sis mesos per poder estudiar una causa que consideren complexa i molt voluminosa i que comporta una acusació fins i tot “ferotge” contra alguns dels processats.

Imatge d'una de les primeres sessions del judici de la causa general del cas 'BPA'.

Relacionat

El Tribunal de Corts fixa el reinici del judici de la causa general del ‘cas BPA’ per al 9 de maig

De fet, en el marc d’un recurs que conté una vintena de pàgines amb diverses referències jurisprudencials de tribunals del Principat però també d’internacionals, es posa de relleu que “en la present causa ja s’han celebrat 56 sessions d’una durada aproximada de 6 hores cadascuna, el que suposa un total de 336 hores de gravació. Repartides les hores de gravació i els folis que conformen el sumari entre els dies concedits per estudiar la causa, ens dona un resultat de lectura obligada de 3.488 folis i visionat 3,9 hores diàries de dilluns a diumenge”.

MOTIUS

Són diversos els motius, indiquen els dos advocats que subscriuen el recurs, que porta a rebatre els arguments emprats pel Tribunal de Corts i que, en part almenys, el ministeri fiscal també subscriu. D’entrada, els lletrats lamenten que el tribunal jutjador, a partir dels seus escrits i decisions, consideri “aparentment superflu fins a cinc sisenes parts del contingut de l’expedient, doncs gran part de la documental annexada restaria fora de l’àmbit d’acusació”.

Entre altres coses, els lletrats recurrents lamenten que el propi Tribunal de Corts consideri “aparentment superflu fins a cinc sisenes parts del contingut de l’expedient, doncs gran part de la documental annexada restaria fora de l’àmbit d’acusació”

Tampoc no consideren de rebut els lletrats que es vulgui fer veure que com que el fiscal hauria basat la seva acusació en relació a una de les processades que té lletrat nou amb un seguit de folis concrets, no vulgui dir això que la defensa no s’hagi d’estudiar el conjunt del sumari. Més aviat, ve a dir el recurs, cal estudiar-lo tot per buscar aquells elements de defensa que, justament, no se situaran allà on hagi indicat el ministeri públic sinó en altres folis.

També es deixa clar que la renúncia de l’anterior advocat no va ser pactada amb els clients sinó que el lletrat en qüestió, afectat per un parell de sotracs cardíacs i, a més a més, per qüestions de consciència i diferents visions de veure la Justícia respecte dels òrgans jurisdiccionals, els va comunicar la impossibilitat de poder seguir endavant amb la defensa, amb la qual cosa, no hi havia res de consensuat.

Els advocats remarquen també que el fet que un d’ells hagués estat anteriorment designat durant uns dies representant d’una de les processades -de fet, la mateixa que li ha correspost en l’actualitat- no pressuposa que hagi de saber-se el sumari, igual com no pertoca a l’acusada, pel fet de ser jurista de formació, tenir els coneixements detallats del que conté un més que voluminós expedient. Se cita de passada el retard amb què hauria acudit a cercar les còpies del sumari un lletrat que ara ja no es veu immers en la causa.

Els membres del tribunal, al fons, en una imatge d'arxiu.

Relacionat

Els advocats d’ofici designats per al judici del ‘cas BPA’ demanen temps fins al setembre

I finalment es para compte, també, en el fet que el Tribunal de Corts al·legava que com que la processada que estava declarant en el moment de l’ajornament de la vista ja ho tenia per mà -cosa que evidentment l’afectada i el seu nou representant legal refuten- i encara en tenia per temps, de declaració, la resta d’acusats tindran ben bé tres mesos de marge per anar-se preparant. Això, òbviament, ho consideren els advocats un greuge comparatiu.

Per tot plegat, els dos recurrents consideren “abastament acreditat que de no concedir-se un termini suplementari als advocats de la defensa, s’estarien vulnerant els drets a la defensa i a un procés degut dels acusats en el marc de la present causa”. I sol·liciten, ja s’ha dit, que es dicti “una nova resolució admetent l’incident de nul·litat d’actuacions interposat per aquesta part contra l’aute de data de 9 de febrer de 2022 dictat pel Tribunal de Corts, per haver-se produït una vulneració del dret a la defensa, a un procés degut i a la jurisdicció dels nostres defensats, acordant conferir un termini suplementari de tres mesos als lletrats” per poder estudiar la causa i iniciar “les sessions a partir del mes de setembre de 2022”.

Comentaris (1)

Trending