Confirmats els 25 anys de reclusió en centre psiquiàtric per a l’assassí confés de Vila

El Tribunal Superior desestima els recursos interposats tant per l’empresonat, que pretenia que es rebaixés la mesura de seguretat a cinc anys, com per part de la família de la víctima, que volia que l’internament fos a la presó ordinària

Agents de policia investigant el matí de l'assassinat al lloc dels fets.
Agents de policia investigant el matí de l'assassinat al lloc dels fets. G. P.

El tribunal desestima els recursos interposats tant per l’empresonat, que pretenia que es rebaixés la mesura de seguretat a cinc anys, com per part de la família de la víctima, que volia que l’internament fos a la presó ordinària

Els 25 anys d’internament psiquiàtric ja és el que va acordar el Tribunal de Corts com a mesura de seguretat davant la malaltia mental crònica que aparentment pateix l’autor de l’assassinat el 21 de setembre del 2020 a Vila. Jurídicament, dit trastorn va operar com a eximent complert i se’l va absoldre del delicte per no ser conscient dels seus actes. Però se li va imposar la mesura de seguretat que la defensa pretenia que fos només per cinc anys.

Una imatge del centre penitenciari.

Relacionat

Gestions per tenir l’opció de traslladar l’assassí de Vila en algun internat psiquiàtric de França

Paral·lelament, la família de la víctima, un resident francès que en el moment dels fets tenia 56 anys, pretenia que l’eximent aplicat fos només parcial i, d’aquesta manera, la condemna suposés una reclusió en part psiquiàtrica i, però, en part ordinària. I que en conjunt s’estigués tancat els 25 anys que se li imposen, encara que només en centre psiquiàtric. El Superior ha mantingut la motivació ja donada per Corts.

Hores d’ara, des de l’administració, s’està buscant fórmules per poder enviar l’home a algun país veí. S’hauria parlat amb les autoritats franceses que, d’entrada, han descartat l’opció. L’altra opció seria enviar-lo a Togo, el país originari del noi, que va arribar a Andorra amb set anys i té la nacionalitat andorrana

L’intern va cometre un reguitzell de delictes que si no hagués estat per l’eximent li haurien suposat una duríssima condemna. De fet, no hauria anat més enllà dels 30 anys de màxim establert en la legislació andorrana. Però hauria pogut ser en centre penitenciari ordinari. I és que hi va haver un assassinat amb acarnissament i traïdoria amb violació de domicili, furt d’ús de vehicle, amenaces, incendi, lesions… Tot plegat va ser una matinada de diumenge a dilluns.

L’autor confés va viatjar d’Escaldes fins a Vila parcialment en taxi, parcialment a peu. I amb una eina mescla d’un martell i un piolet a la motxilla. Com que ja havia estat altres cops a casa de la víctima, per a qui havia treballat com a informàtic, va ser prou hàbil per manipular una finestra i acabar dins de l’apartament de Vila, on es va moure amb tota violència. Sempre contra l’home. El va colpejar-apunyalar en desenes d’ocasions. Ocasionant-li la mort pràcticament a l’acte. Abans havia apartat de l’escenari del crim la dona i la filla petita de la víctima.

Després d’intentar calar foc a l’habitatge, va agafar un dels vehicles del mort i se’n va anar fins a l’aparcament del Tarter, on va esperar que acudís la policia i el detingués hores més tard. L’intern al mòdul de salut mental havia amenaçat anteriorment la víctima -situació que el difunt havia denunciat i tot plegat es trobava en seu judicial- i sempre durant la instrucció i també en el judici va assegurar sentir veus dins seu que li deien que havia d’actuar com ho va fer.

Un dels investigadors puja cap al pis on es va produir l'assassinat.

Relacionat

La defensa de l’assassí confés de Vila demana que només se’l tingui tancat per seguretat 5 anys

Hores d’ara, des de l’administració, s’està buscant fórmules per poder enviar l’home a algun país veí. S’hauria parlat amb les autoritats franceses que, d’entrada, han descartat l’opció. L’altra opció seria enviar-lo a Togo, el país originari del noi, que va arribar a Andorra amb set anys i té la nacionalitat andorrana. Com que la mesura de seguretat estableix que és per a un termini de fins a 25 anys, si abans es recuperés podria arribar a sortir de la seva reclusió. En principi, però, la seva malaltia és crònica.

Comentaris (8)

Trending