Gestions per tenir l’opció de traslladar l’assassí de Vila en algun internat psiquiàtric de França

L’administració estaria mirant si l’origen togolès del jove ingressat a la Comella permet fer operar algun conveni que eviti que s’hagi de passar dues dècades reclòs tot sol o gairebé

Una imatge del centre penitenciari.
Una imatge del centre penitenciari. Toni Solanelles

L’administració andorrana està duent a terme gestions per mirar de saber fins a quin punt seria possible que l’origen togolès de l’assassí de Vila permeti, via convenis de Togo amb França, traslladar l’actualment intern a la Comella en algun centre especialitzat francès, on es té clar que les condicions són molt millors que al mòdul de salut mental que s’acaba de muntar a corre-cuita al centre penitenciari andorrà.

Les autoritats administratives andorranes, també les penitenciàries, estan a l’expectativa que s’acabi confirmant la pena de primera instància per promoure noves accions. A mitjan maig, la sala penal del Tribunal Superior ha d’emetre el veredicte definitiu, que no es preveu que canviï massa respecte del que va dictar el Tribunal de Corts. La sala de primera instància va considerar que a l’home no se’l podia culpar del crim -tot i ser-ne l’autor- per l’eximent completa de malaltia mental.

Un dels investigadors puja cap al pis on es va produir l'assassinat.

Relacionat

La defensa de l’assassí confés de Vila demana que només se’l tingui tancat per seguretat 5 anys

Ara bé, va dictar un internament en centre psiquiàtric per 25 anys que la defensa pretén que sigui de menys temps. En concret, la defensa en demanava cinc, mentre que l’acusació particular considera que no hi ha eximent i que s’ha de condemnar l’autor de la mort d’un resident francès en un apartament de Vila, a Encamp, en tan què responsable d’aquell assassinat, sense cap mena d’excloent i, per tant, hauria de fer la reclusió al centre penitenciari ordinari.

Preveient la possible confirmació de la decisió judicial de primera instància, s’està mirant si la possibilitat que el jove recuperi la nacionalitat de naixement, la togolesa, això li pot obrir portes, en vista als convenis entre Togo i França, a un trasllat en algun centre especialitzat francès, que es considera que facilitaria més i millor l’estada a l’home, alhora que hipotecaria molt menys l’autoritat penitenciària del Principat. No obstant, no es pot descartar que en breu sigui condemnat a una mesura cautelar similar un altre jove, també dictaminat de trastorns i, en aquest cas, acusat de furts amb força.

Comentaris (5)

Trending