La Batllia investiga diverses negligències a Salita

El director del centre ha hagut d’anar a declarar aquesta setmana per una causa que deriva d’una querella per un incident del 2018 al qual s’han acumulat fets posteriors i encara se n’hi podrien afegir més

Rètol de Salita a l'entrada del centre sociosanitari.
Rètol de Salita a l'entrada del centre sociosanitari. Toni Solanelles

La Batllia investiga com a mínim tres episodis de negligència greu que s’haurien comès al centre sociosanitari escaldenc Salita. Fa temps que les causes cuegen en seu judicial i com que els errors i males praxis sovintegen, ben aviat hi podrien arribar altres fets. De moment, ja s’ha advertit tant al ministeri d’Afers Socials i Salut com a la pròpia direcció del centre d’errors que haurien pogut tenir un resultat fatal per als usuaris de la residència.

La causa que instrueix l’organisme judicial de primera instància deriva, en un primer moment, d’una querella per un delicte de lesions interposada el 2019 i que va tenir origen en uns fets ocorreguts el novembre del 2018, quan la sobremedicació administrada per un metge que ja va ser expedientat al seu dia suposava que molts dels residents, fins i tot sense necessitar-ho, anessin permanentment mig adormits, sedats. Una usuària puntual, producte aparentment d’aquell excés farmacològic, va sofrir caigudes que li van comportar la fractura de diverses costelles.

Poc després arribarien noves querelles per fets diferents que tindrien a veure amb negligències i males praxis, com ara, per exemple, el subministrament de cafè en mal estat als usuaris i situacions similars. La Batllia va decidir acumular les tres querelles i tractar-ho tot plegat com una sola causa. En certa manera, per analitzar la disbauxa aparent que hi havia (i segons algunes fonts, encara hi ha per manca de mitjans materials i humans) al centre gestionat per Domus Vi.

Una imatge de la façana exterior de la residència per a la gent gran que està sent analitzada amb lupa.

Relacionat

Investiguen un metge per sobre medicar usuaris d’una residència geriàtrica

El fet que alguns dels implicats en aquelles altres dues querelles següents a la primera tinguin la residència fixada a l’estranger, i el fet d’haver hagut d’impulsar diligències a través de comissions rogatòries, ho hauria alentit tot plegat. La pandèmia -que també va tenir una repercussió notable a Salita- també ho ha endarrerit tot una mica. Ara, però, aparentment s’hauria impulsat la instrucció. Com a mínim aquesta setmana el director del centre, Ernest Sáiz, ha hagut d’anar a prestar declaració en el marc d’aquella causa.

MES FETS

Els fets que s’inclouen en aquella causa que fa anys que es tramita es podrien veure ampliats amb noves situacions aparentment anòmales que haurien succeït ja no durant la crisi sanitària sinó molt més recentment. I és que segons que ha pogut saber l’Altaveu, diverses famílies han vist com la poca formació i pràctica que tenen alguns dels sanitaris contractats per Salita -on hi ha una rotació de personal força elevada- haurien errat en el subministrament de fàrmacs. I no una vegada sinó en més casos.

Accés a Salita per l'avinguda Josep Viladomat d'Escaldes.

Relacionat

Torna el malestar per la manca de recursos a Salita

Algun dels usuaris, encara amb el cap ben moblat, haurien advertit que se’ls estava donant la pastilla que no tocava. Altres, però, no haurien tingut la mateixa sort o haurien detectat l’errada gràcies a familiars que en acudir a visitar-los s’haurien adonat del fet. Amb tot, el que és clar és que les darreres setmanes els ministeris de tutela de la residència quant a aquelles places concertades han rebut queixes per la situació i també la direcció del centre està al cas del mateix. “No pot ser que amb el que arriben a pagar alguns dels padrins o el seus familiars se’ls acabi atenent com se’ls atén”, han indicat les fonts.

Comentaris (12)

Trending