Investiguen un metge per sobre medicar usuaris d’una residència geriàtrica

La Batllia tramita com a mínim una querella i el col·legi mèdic estudia accions vers el facultatiu, que ha estat apartat del centre que està sota sospita per altres anomalies

Una imatge de la façana exterior de la residència per a la gent gran que està sent analitzada amb lupa.
Una imatge de la façana exterior de la residència per a la gent gran que està sent analitzada amb lupa.
Les autoritats administratives i judicials estan investigant un metge que durant un temps hauria sobre medicat diversos usuaris d’una residència geriàtrica d’Escaldes, que a més d’aquest cas està sota sospita per altres anomalies que han anat sorgint. Si el Col·legi de Metges ja està al corrent de l’actuació irregular del facultatiu, que ja fa un temps que va ser apartat de la residència DomusVI Salita, la Batllia tramita com a mínim una querella criminal contra la direcció del geriàtric, el metge en concret i una part del personal d’infermeria.

Diverses fonts han explicat que la situació és greu. El cas del metge que administrava fàrmacs indegudament als interns seria la punta de llança d’una situació anòmala que pot acabar comportant que el Govern hagi d’intervenir de totes totes i que acabi obrint un expedient pel risc sanitari que hi pot haver en l’esmentada residència. La situació s’està avaluant. El que és clar és que un dels facultatius subministrava còctels de fàrmacs contraindicats per a la gent gran als usuaris per tenir-los calmats, parlant planerament. Això comportava, però, que es malmetés la mobilitat i funcionalitat de les extremitats dels interns causant caigudes incomprensibles que van comportar lesions severes en diferents usuaris.

El doctor administrava còctels de fàrmacs, especialment analgèsics contraindicats per a gent gran, per tenir els interns calmats

És el cas que va originar ja al novembre del 2018, segons que ha sabut ara l’Altaveu, la interposició d’una querella criminal per un delicte de lesions per part d’una usuària (i la seva família) que tan sols va estar internada una vintena de dies, a mitjan any passat, en el marc del ‘programa Respir’. La dona es va trencar diverses costelles arran d’una de les caigudes incomprensibles que més tard s’ha sabut que eren causades pel debilitament que els generava el còctel farmacològic indegudament administrat. Haurien estat diversos els usuaris que haurien patit fractures costals per la mateixa raó.

Més enllà de la situació general que està sent avaluada per l’administració corresponent, el cas concret i judicialitzat és el de la querella que va ser ratificada el maig pels familiars de la dona, ara ja incapacitada degut a la demència senil que pateix. Després de sortir de Salita, la dona va anar a casa d’un dels seus fills i arran de les molèsties i el malestar que deia sentir -quan va ingressar a l’esmentat geriàtric procedent d’un centre on sols hi anava de dia ho va fer amb un informe positiu sobre el seu estat de salut física- més els morats que li van començar a aparèixer va ser traslladada a urgència.

La barreja de medicaments malmetia la mobilitat i la funcionalitat de les extremitats dels padrins causant caigudes incomprensibles

Certament, la dona respirava més fort que de costum i en anar-la a cercar a la residència, els responsables, en ‘donar-li l’alta’, per dir-ho d’alguna manera, haurien comunicat que durant l’estada havia patit una petita caiguda que li havia comportat una rascada. El pas pel servei d’urgències de l’hospital, però, segons fonts coneixedores de la situació del contingut de la querella criminal, va constatar l’existència de sis costelles trencades. Com ja s’ha dit, situacions similars s’haurien advertit en altres usuaris de la mateixa residència.

Amb tot, i també en queda constància a la querella i coincideix, més o menys, amb el viscut per altres interns, a la dona lesionada, que va estar un mes llarg per més o menys recuperar-se, li van administrar sobre el paper medicació d’altres pacients i presumptament responsables o representants del geriàtric van adquirir a nom d’aquesta dona fàrmacs que no li havien receptat. De fet, com han assegurat altres fonts alienes a la querella però coneixedores de la supervisió que n’està fent l’administració, es donava als usuaris una barreja especialment d’analgèsics que no tocaven, que no estaven indicats per persones d’edat avançada. Per cert, segons les mateixes fonts, el metge ara sota investigació i ja apartat del geriàtric també va ser despatxat al seu dia de l’hospital per actuacions dubtoses o conflictives.

Comentaris (32)

Trending