Andorra haurà d’indemnitzar Besolí i Rosell per mantenir un cas obert tot i l’absolució espanyola

Des de que es van embargar els comptes ara fa set anys, pràcticament l’únic que s’ha fet ha estat actualitzar els saldos malgrat que la Justícia espanyola els va deixar indemnes per la mateixa causa el 2019

Comentaris

Sandro Rosell i Joan Besolí el 2019 quan va sortir de la presó.
Sandro Rosell i Joan Besolí el 2019 quan va sortir de la presó. ARXIU

L’Estat andorrà haurà d’indemnitzar el gestor i empresari lauredià Joan Besolí, el seu cunyat, l’urgellenc Andrés Ramos, i el tercer soci d’aquests dos i expresident de l’FC Barcelona Sandro Rosell. La Justícia andorrana els manté oberta una causa oberta per blanqueig per un cas que va mantenir durant un parell d’anys a la presó, a Madrid, Besolí i Rosell, tot i que l’Audiència nacional espanyola els va acabar absolent. I és en aquest fet on no s’entén que Andorra continuï tenint oberta la causa.

El Tribunal Constitucional acaba de declarar que s’ha vulnerat el dret de Besolí, Ramos i Rosell de gaudir d’un judici de raonada raonable. I és que des del novembre del 2016, quan se’ls van bloquejar els comptes, pràcticament no s’ha fet cap diligència més enllà d’actualitzar els saldos bancaris, una pràctica que s’ha anat fent des del 2019, quan els recurrents van ser absolts a Espanya i van tornar a demanar a la Batllia que s’arxivés el cas obert a Andorra.

Ja al desembre del 2019 s’havia entrat un recurs d’empara demanant que es declarés la vulneració del dret a gaudir d’un judici de durada raonable. Llavors la petició es va inadmetre. Ara, però, se’ls dóna la raó i s’obre la porta a una indemnització malgrat que no s’indica cap termini a la Batllia perquè tanqui d’una vegada la causa. Per bé o per mal. Fins i tot la fiscalia considera que la Justícia andorrana s’està passant de la ratlla amb els terminis. I recorda que per molt que potser no hi hagi mitjans, això no ho ha de pagar el justiciable.

“És procedent declarar que s’ha vulnerat el dret a un procés de durada raonable, reconegut a l’article 10 de la Constitució, i, respecte d’aquesta qüestió s’estima el seu recurs d’empara. Tanmateix, el Tribunal Constitucional considera que la petició sobre la fixació d’un termini temporal concret no pot prosperar”

“Una vegada examinades les al·legacions dels recurrents, analitzada l’activitat judicial intervinguda en el procediment, la complexitat del qual no ha evolucionat des de la darrera decisió esmentada d’aquest Tribunal, comprovada l’actitud dels recurrents, els quals no son objecte de cap retret processal, i considerant les al·legacions concurrents del ministeri fiscal, és procedent concloure que el dret dels recurrents a un procés de durada raonable ha estat vulnerat”, manté la sentència recentment dictada pel Tribunal Constitucional.

L’Alt tribunal destaca que “aquesta vulneració del dret a un procés de durada raonable és susceptible de perdurar si la Batllia no actua de manera determinant per concloure el sumari en un breu termini” i posa en relleu que “a manca d’aquesta activitat, els recurrents estarien novament fonamentats per recórrer en empara davant aquest tribunal”.

Per consegüent, conclou el Tribunal Constitucional, “és procedent declarar que s’ha vulnerat el dret a un procés de durada raonable, reconegut a l’article 10 de la Constitució, i, respecte d’aquesta qüestió s’estima el seu recurs d’empara. Tanmateix, el Tribunal Constitucional considera que la petició sobre la fixació d’un termini temporal concret no pot prosperar”. Així mateix, “cal declarar que els recurrents tenen dret a ser indemnitzats per la dilació produïda”.

Comentaris (14)

Trending